Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Borkóstolóhoz milyen borkorcso...

Borkóstolóhoz milyen borkorcsolyát és sajtokat ajánlanátok?

Figyelt kérdés

Baráti társasággal fogunk nálam borozgatni, amelynek során az alábbi borokat tervezem kínálni:


Budai Irsai Olivér, száraz (2011, Nyakas)

Badacsonyi Zeusz, száraz (2012, Kutatóintézet)

Olaszrizling - Rózsakő válogatás, félszáraz (2012 Barna pincészet, Ábrahámhegy)

Cserszegi Fűszeres, félédes (2007, Decsics, Rezi)

Zempléni

Kékfrankos, száraz (2006, Weninger, Sopron)

Villányi Portugieser, száraz (2010, Bock)

Satöbbi, hárslevelű, késői szüretelésű (2008, Dobogó, Tokaj)


Mi a véleményetek az összeállításról, és mit ajánlanátok hozzá fogyasztásra? Sajtos pogácsára gondoltam, sajtos roládra, sajttálra, meg koktél paradicsomra, esetleg gyümölcsökre....



2013. dec. 8. 12:26
 1/3 A kérdező kommentje:
* Zempléni Furmint, félédes, kimaradt...
2013. dec. 8. 12:27
 2/3 Wolfram Alfa válasza:
100%
Az attól függ, hogy a borokat akarjátok bírálni, vagy gasztro élményre vágytok. Előbbi esetben jó a kifli, zsömle vagy bármilyen semleges ízű péksütemény, meg víz (de azért a pogácsa, alma, sajt sem kizáró). Utóbbi esetben a fehérekhez valami kemény sajt, a Cserszegihez már akár gyümölcs, aszalt gyümölcs is mehet, vagy fűszeresebb lágy sajt, a Portugiesert előbbre venném, ahhoz lehet szintén sajt, sonka, de innen felfele lehet kísérletezni a csokoládéval is (Choko Me) meg aszalt piros gyümölcsökkel (vörös áfonya, meggy, szilva), bár ez utóbbi inkább idősebb, érleltebb fahordós borhoz jó. Itt nincsenek arany igazságok, vegyetek sok mindent és lehet játszani, kísérletezni, megbeszélni a tapasztalatokat.
2013. dec. 15. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Wolfram Alfa válasza:
100%

A tokajit meg kifelejtettem: ahhoz valami mézes vagy lekváros, édes süti, ilyesmi. A karamell inkább, a vanilia kevésbé. Itt is attól függ, ennyire érlelt(oxidált), milyen aromák vannak benne. Pl. egy Tramini egy érett kék-sajttal nagyon jó párost képez. A Hárslevelűben inkább hársmézes, virágos aromák vannak.

Egyébként ilyen kóstoló falatkák mellett ételekhez is lehet bort kóstolni, ott is elő tud jönni a szinergia hatás (1+1>2) :) Az aszalt paradicsom, ha nem túl fűszeres OK, az olíva már inkább csak borkorcsolya (jól lehet rá inni). Barrique (vörös) borhoz mehet vaníliás íz, vagy füstölt sajt, ezek az aromák benne vannak a borban is. Jó mulatást!

2013. dec. 15. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!