Milyen internetes oldal van, amelyik borok, sörök és röviditalok szakszerű (hőmérséklet, díszítés. Stb. ) felszolgálását ismerteti?
Inkább ne próbáld a hármat egy helyen megtalálni, mert az leginkább valami összeollózott kontárság lesz. A sört és a bort külön keresd, a (minőségi) rövidek felszolgálása nagyon egyszerű:
Minőségi párlatok szobahőmérsékleten (18-20°C). Gyengébb whiskynél és rumnál (amin nincs érlelési idő vagy 7 év alatti) ízlés szerint mehet jég, de 8 év fölött inkább csak külön kérésre. Gyümölcs alapú párlatot (pálinka, brandy, cognac, stb.) viszont csak ázsiában jegelnek. Növényi likőr és vodka ízlés szerint hűthető (a vodka akár jegelhető), de a jobbaknak nem kell fagyasztó. Egyéb likőrök fajtától és minőségtől függően szobamelegen, jegelve vagy hűtve a gyártó ajánlása szerint.
A pohár szobahőmérsékleten vagy enyhén hűtöttnél a fajtához illő felfelé szűkülő pohár, jéggel old fashioned (aka. whiskyspohár), fagyasztottnál felespohár.
Az ánizsos szeszek általában nem röviditalok (pl. a valódi abszint, a Pernod likőr vagy a pastis sosem az), ezeket jeges vízzel kell típustól függő arányban (de általában 11-15%-ra) hígítani. A déli változatokat (pl. ouzo) töményen (lehűtve) is szokták inni, de ilyenkor elég émelyítőek.
Díszíteni leginkább csak a koktélokat szokás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!