A direkttermő szőlők mustja erjedése során miért keletkezik jelentős mennyiségű metilalkohol?
Figyelt kérdés
2013. okt. 9. 12:39
1/2 anonim válasza:
Az amerikai szõlõfajták, valamint egyes hibridek bogyói viszonylag sok pektint tartalmaznak, s a pektin az erjedés során metilalkohollá alakulhat át. A rezisztens fajták borai azonban a metilalkohol mennyisége alapján lényegesen nem különböznek a V. viniferákétól. A borok metilalkohol-tartalma az erjesztés körülményeitõl is függ; a legtöbb a vörösborok héjon erjesztése esetén keletezik.
2/2 Phoney válasza:
Nem jelentős. Mikor tavaly érdekelni kezdett ugyanez a kérdés, kiszámoltam alkoholfokra visszaosztva, és kiderült, hogy ezek a legroszabb esetben is csak tizedannyi metanolt tartalmaznak (a bennük lévő etil-alkoholhoz arányítva is!), mint amit a kereskedelmi pálinkában engedélyeznek.
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__bor-sor-rovidit..
Biztos megvan az oka a tilalmuknak, de az nem a metil-alkohol. Ahogyan a kontárul erjesztett/főzött házipálinka sem a metanoltól káros az egészségre, de a népet nem lehet bármivel megijeszteni, így a metanol és az általa okozott vakság az „örökzöld rém”.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!