Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Almabort hogyan daráljam,...

Almabort hogyan daráljam, préseljem?

Figyelt kérdés

Szóval termett váratlanul sok alma, megenni, fagyasztani már nem tudjuk, bort kéne belőle csinálni. De nem a neten található 1kg cukor, 1kg alma, 5l víz recept alapján.


Biztos kell bele cukor, de nem ennyi, és nem ilyen formában. Szóval... :)


Mivel daráljam le a nagyobb mennyiségű almát, hogy ki is tudjam préselni azt? (akár mázsákról is beszélhetünk)


Szóval a húsdarálóval az a hiba, hogy ha azon ledarálom, pépes lesz, és ha betöltöm a szőlőprésbe, akkor kifolyik az egész, nem tudom lepréselni.


Húsdaráló, és valami vászonzsákba bele, és úgy a présbe? Hol lehet kapni erre alkalmas zsákot?


Vagy ha valakinek bármiféle ötlete van, hogy házi körülmények közt, de nagy mennyiséget mivel tudnék ledarálni, aprítani?


Illetve magozzam-e az almát, vagy jó az úgy?


Előre is köszi!



2013. okt. 7. 15:01
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

Hát elérkezett az idő, csinálok almabort. :)


De van pár kérdés még..


-Mennyi borélesztő kell 1 hl borhoz?

-A cukrot 2-3 részletben adjam hozzá? Ha igen, kb milyen időközönként?

-Forrásnak mennyi helyet hagyjak? 1/4-ed, 1/3-ad kb?

-Mi baja lesz, ha megbarnul? Ugyanis egy kézi darálóval állok neki, de mivel préselni is kell ugye, biztos, hogy meg fog barnulni.


Köszi!

2013. okt. 19. 07:33
 12/17 mustafa33 ***** válasza:
a cukrot egyszerre, olvaszd fel mustban és add hozzá. hely nem kell sok, olyan 1/10. Az éleszto csomagolásán rajta lesz menyi musthoz, de kel neki tápsó is.
2013. okt. 19. 23:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/17 A kérdező kommentje:

Tápsó? Mennyi?


Hát, többet már nem darálok hozzá.. Vagy baja lesz, ha félen van a hordó, miközben forr?


Köszönöm!

2013. okt. 20. 06:27
 14/17 mustafa33 ***** válasza:
Nem jó ha sok levegő éri forráskor. megectesedik. azért kell a kotyogó is, hogy a CO2 kinyomja a levegőt és vissza nem tud menni. Bár amíg for, a CO2 ott van, de mihelyt kiforrot mindjárt átt kellesz húzni olyan edénybe ahol tele lesz. A tápsó menyisége a fajtától függ, azt nem tudom így megmondani, a csomagoláson rajta kell lenni. Minden fajta borélesztőhöz megfelelő fajta tápsó kell. Én már 30 éve nem csináltam, nem tudom ma mi kapható.
2013. okt. 20. 23:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/17 A kérdező kommentje:

Értem, köszönöm!


Kotyogó van, de ugye préselés közben már érte oxigén bőven...


Persze, amint kiforrt, átfejtem valamibe. Ha más nem, palackokba. :)

2013. okt. 21. 07:27
 16/17 mustafa33 ***** válasza:
Majd írd meg az eredményt ☺
2013. okt. 21. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/17 A kérdező kommentje:

Namármost... Ez az [link] oldal, amit mindenki ajánlott, azt írta, hogy 12-24 dkg cukrot tehetünk bele literenként. (Nem kívántam rossz eltarthatóságú bort csinálni.)


A must 14 fokos volt, cukor nélkül.


Beleraktam a 35l-be 2kg cukrot, azaz literenként nem adtam hozzá 10dkg-ot. (5-6 deka asszem, most nem számoltam utána jobban :D)


Így lett a must 17-18 fokos. Tegyek még hozzá, vagy már elég ez a cukormennyiség?


Szombaton daráltam, préseltem, cukroztam, borélesztőztem, melegítettem egy részét, de még ma nem indult be a forrás. Ma megkapta a tápsót (2/3-át, a többit a forrás vége felé kell a csomagolás szerint).


Mit csináljak? Vagy várjak türelmesen?

2013. okt. 21. 15:02
1 2

További kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!