Almabort hogyan daráljam, préseljem?
Szóval termett váratlanul sok alma, megenni, fagyasztani már nem tudjuk, bort kéne belőle csinálni. De nem a neten található 1kg cukor, 1kg alma, 5l víz recept alapján.
Biztos kell bele cukor, de nem ennyi, és nem ilyen formában. Szóval... :)
Mivel daráljam le a nagyobb mennyiségű almát, hogy ki is tudjam préselni azt? (akár mázsákról is beszélhetünk)
Szóval a húsdarálóval az a hiba, hogy ha azon ledarálom, pépes lesz, és ha betöltöm a szőlőprésbe, akkor kifolyik az egész, nem tudom lepréselni.
Húsdaráló, és valami vászonzsákba bele, és úgy a présbe? Hol lehet kapni erre alkalmas zsákot?
Vagy ha valakinek bármiféle ötlete van, hogy házi körülmények közt, de nagy mennyiséget mivel tudnék ledarálni, aprítani?
Illetve magozzam-e az almát, vagy jó az úgy?
Előre is köszi!
Hát elérkezett az idő, csinálok almabort. :)
De van pár kérdés még..
-Mennyi borélesztő kell 1 hl borhoz?
-A cukrot 2-3 részletben adjam hozzá? Ha igen, kb milyen időközönként?
-Forrásnak mennyi helyet hagyjak? 1/4-ed, 1/3-ad kb?
-Mi baja lesz, ha megbarnul? Ugyanis egy kézi darálóval állok neki, de mivel préselni is kell ugye, biztos, hogy meg fog barnulni.
Köszi!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Tápsó? Mennyi?
Hát, többet már nem darálok hozzá.. Vagy baja lesz, ha félen van a hordó, miközben forr?
Köszönöm!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Értem, köszönöm!
Kotyogó van, de ugye préselés közben már érte oxigén bőven...
Persze, amint kiforrt, átfejtem valamibe. Ha más nem, palackokba. :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Namármost... Ez az [link] oldal, amit mindenki ajánlott, azt írta, hogy 12-24 dkg cukrot tehetünk bele literenként. (Nem kívántam rossz eltarthatóságú bort csinálni.)
A must 14 fokos volt, cukor nélkül.
Beleraktam a 35l-be 2kg cukrot, azaz literenként nem adtam hozzá 10dkg-ot. (5-6 deka asszem, most nem számoltam utána jobban :D)
Így lett a must 17-18 fokos. Tegyek még hozzá, vagy már elég ez a cukormennyiség?
Szombaton daráltam, préseltem, cukroztam, borélesztőztem, melegítettem egy részét, de még ma nem indult be a forrás. Ma megkapta a tápsót (2/3-át, a többit a forrás vége felé kell a csomagolás szerint).
Mit csináljak? Vagy várjak türelmesen?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!