Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Házi bornál hogyan lehet...

Házi bornál hogyan lehet édesebb ízt elérni? Milyen módszerrel lehet édesíteni?

Figyelt kérdés
Bort készítenénk szőlőből, de édeset szeretnénk, mert eddig amiket csináltunk elég száraz lett.

2013. okt. 5. 20:34
 1/6 anonim válasza:
cukorral. Van valami táblázat, de én ma ízpróbával állapítottam meg hogy jó, és elég sok lett, úgyhogy nemtudom megkeresni, majd máskor ha addig nemmondja el valaki.
2013. okt. 5. 21:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:

Szőlőcukorral (dextróz-monohidrát). Ára 550 Ft/kg. Annyit teszel hozzá, hogy megfelelően édes legyen.


Egyébként ha később szüreteled a szőlőt, mikor már kisebb a nedvességtartalma, akkor valószínüleg édesebb bort kapsz. Az aszú is ugye azért olyan édes, mert már eléggé fonnyadt, alacsony víztartalmú szőlőszemekből készül.

2013. okt. 6. 07:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Sima kristálycukor is jó, a mustba kell tenni, préseléskor.


Fokolóval kell mérni, hogy milyen legyen! Nem szabad bele sokat tenni, mert akkor gagyi cukorból erjedt bor lesz. Viszont ha túl kevés a cukortartalma, akkor valamennyit muszáj, mert megromlik mielőtt kiforrna.

2013. okt. 6. 07:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
Ja, és olyan 18-19 mustfokra érdemes beállítani.
2013. okt. 6. 07:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 Pircsee válasza:
Mustsűrítménnyel.
2013. okt. 7. 10:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Pircsee válasza:

A teljesen kiforrt mustból sosem lesz édes bor, mert a cukrot az élesztőbaktériumok átalakítják alkohollá ill. széndioxiddá.


- Vagy utólag édesíted a kiforrt bort mustsűrítménnyel,


- vagy nem szabad hagyni hogy teljesen kiforrjon .. ennek a technológiájához nem értek, gondolom légmentesen le kell zárni mikor már nem akarod hogy tovább dolgozzanak a baktériumok, viszont gőzöm sincs mitől nem indul be újra az erjedés ha felnyitod a tartályt ...


Mustsűrítményt egyszerűbb hozzáadni, az biztos .. hogy jobb e? Nah ezt nem tudom.

2013. okt. 7. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!