Házi bornál hogyan lehet édesebb ízt elérni? Milyen módszerrel lehet édesíteni?
Szőlőcukorral (dextróz-monohidrát). Ára 550 Ft/kg. Annyit teszel hozzá, hogy megfelelően édes legyen.
Egyébként ha később szüreteled a szőlőt, mikor már kisebb a nedvességtartalma, akkor valószínüleg édesebb bort kapsz. Az aszú is ugye azért olyan édes, mert már eléggé fonnyadt, alacsony víztartalmú szőlőszemekből készül.
Sima kristálycukor is jó, a mustba kell tenni, préseléskor.
Fokolóval kell mérni, hogy milyen legyen! Nem szabad bele sokat tenni, mert akkor gagyi cukorból erjedt bor lesz. Viszont ha túl kevés a cukortartalma, akkor valamennyit muszáj, mert megromlik mielőtt kiforrna.
A teljesen kiforrt mustból sosem lesz édes bor, mert a cukrot az élesztőbaktériumok átalakítják alkohollá ill. széndioxiddá.
- Vagy utólag édesíted a kiforrt bort mustsűrítménnyel,
- vagy nem szabad hagyni hogy teljesen kiforrjon .. ennek a technológiájához nem értek, gondolom légmentesen le kell zárni mikor már nem akarod hogy tovább dolgozzanak a baktériumok, viszont gőzöm sincs mitől nem indul be újra az erjedés ha felnyitod a tartályt ...
Mustsűrítményt egyszerűbb hozzáadni, az biztos .. hogy jobb e? Nah ezt nem tudom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!