Antibiotikumra (zinnat 500) szabadna alkoholt inni?
Sokat köhögtem és elmentem orvoshoz és zinnatot írt fel, evvel csak az a baj, hogy holnapután megyek az utolsó osztálykirándulásomra, és szeretném jól érezni magam (több barátnőm is most ünnepli a szülinapját) és úgy hallotam, hogy antiniotikumra nem szabad inni semmit, főleg töményet. Gondoltam arra, hogy ha elöbb jöbban leszek akkor abbahagyom, de a tájékoztató lapon azt nem ajánlják.
mihez kezdjek?
Ellentétes, ill. egymást erősítő hatásaik miatt, csak a központi idegrendszerre ható gyógyszerekre ne igyál!
A Zinnat nem ilyen!
Szerintem piálás szempontjából nem feltétlen azt kell nézni, hogy antibiotikum, hanem inkább azt, hogy mi a gyógyszer hatóanyaga, ennél a cefuroxim, ami a cefalosporinok csoportjába tartozik, erről azt írják, hogy " A gyógyszercsoport egyes tagjai alkohol együttfogyasztásakor hányingert, hányást okozhatnak"
Egy másik helyen ezt írja: "Van néhány gyógyszercsoport, melyre nem jelentős, vagy nincs hatása az alkoholnak. Ilyenek a gyomorsavcsökkentők, a hashajtók és a hasmenés elleni szerek, az antibiotikumok közül a penicillinek, a cefalosporinok, a makrolidok, az aminoglikozidok, és a fluorokinolonok(...)Az itt említett kivételek persze nem jelentik azt, hogy ezekkel a gyógyszerekkel gyakran lehet alkoholt fogyasztani, mindössze csak annyi, hogy ritkán egy-egy pohárral megengedhetünk magunknak."
Érdemes azonban szerintem a háziorvost megkérdezni erről, aki felírta a gyógyszert, hiszen az arról való tájékoztatás is a munkakörük része.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!