Étkezés után röviditalt (vodkát, rumot, pálinkát) inni (max.4 cl-t! ) segíti az emésztést vagy kifejezetten árt?
Hallottam véleményt, miszerint nehezebb fogások után, (pl. tejszínes desszertek) jó valamilyen rövidital fogyasztása, úgymond "szétcsapatni" a kaját, beindítja, könnyíti az emésztést. Viszont olyat is hallottam, hogy csak árt, mert akkor az alkoholt hamarabb elkezdi lebontani, a kaja megemésztése pedig lassabb lesz.
Mi az igazság? Mik a tapasztalataitok? Szoktatok röviditalt fogyasztani nehezebb fogások után?
Ezt a kérdést már tudományosan is vizsgálták. Az egyetlen valódi előnye, hogy megelőzi a gyomorégést.
Ha valakinél másként is segíti az emésztést, akkor azt az idegnyugtató hatása okozza, ez esetben viszont az illetőnek kisebb-nagyobb idegi/pszichológiai problémája lehet, mert egészséges embernek ugye nem kell nyugtató az emésztéshez.
Érdemes étkezés előtt valami töményebb szeszt inni, mert az aperitif, vagyis étvágygerjesztő, de azt is étkezés előtt 5-10 perccel, hogy mire tálalnak a vendégek tudjanak "pusztítani" ^^ (mondja ezt egy szakács... hehehehe :D )
Egyébként meg egy 4 centes nem tudna sok baj okozni, ha esznek rá. Arról nem beszélve, hogy fertőtlenítő hatásuk is van.
Nehéz kajak előtt egyél meg egy friss almát vagy ha túlsúlyos vagy akkor kettőt vagy amennyi jól esik és várj 7 -től 10 percet a nagy kajálással!
Evés után ha emésztési problémáid vannak akkor ne alkoholt igyál hanem egyél petrezselymet, retket(jég,piros -fehér),SÁRGARÉPÁT egyél, amennyi jól esik!
Alkoholt semmilyen mennyiségbe semmire nem javasolt!
csak egy réteg issza az alkoholt akik nem tudják, hogy hogyan képződik és milyen roncsoló hatása van akár egy 1 cl alkoholos folyadéknak a szervezetbe, ha kiakarod pisálni az agyadat akkor elég ha csak 1cl iszol!
Sok hülye meg különbséget is tesz alkohol és alkohol között, pedig nincs csak a pezsgő és az összes többi között van különbséget! Nagy whisky -k is ugyan olyan szarak és ártalmasak mint egy középkategóriás sör csak az íze, majd nézd meg akik isznak pár év múlva, orrukat!
Aki meg mást tud és hisz az téved! Ne igyál alkoholt semmilyen mennyiségbe és kérd meg a közösséged tagjait is, hogy a jelenlétedbe ne igyanak főleg gyerekek előtt ne még ünnepekkor se! Sok tudatlan meg iszik...
Biztosan 120 éves, akkoriban volt divat agyrémeket gyártani 1 cl alkohol rettenetes hatásairól és a teljes absztinenciát hirdetni. Csak akkor még jó oka volt ennek, mert legalább 4× annyit ivott az átlagmagyar, mint ma.
2013-09-23 16:13:
az étkezés előtti tömény mint „aperitif” szintén ebben a korban kialakult alkoholista szokás maradványa, és nem igazán hálás érte a gyomor. Eredetileg alacsony alkoholtartalmú, étvágygerjesztő füvekkel ízesített italokat (főleg vermutokat és gyenge keserűlikőröket) neveztek aperitifnek, aztán a 19. század szeszgőzös végére már minden olyan szeszt „aperitif” névvel szépítettek, amiből étkezés előtt (vagy helyett...) bevertek egy pár pohárral.
Persze az igaz, hogy tömény ital után jobban kívánod az ételt, de pont azért, mert az éhgyomorra szesz rossz a gyomornak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!