Optimista1 kérdése:
Ha sárgabarackból főzünk pálinkát a cefrébe szabad tenni meszet a savak semlegesitése végett? és ha igen mennyit?
Figyelt kérdés
2013. aug. 29. 09:06
1/3 Phoney válasza:
Milyen savakat akarsz semlegesíteni?
A cefrébe kell a gyümölcs savtartalma (sőt, néha még hozzáadott citrom/kénsav is kell az ideális pH-hoz!), hogy ne szaporodjanak el a nem kívánt baktériumok, főleg az ecetbaktériumok, mert az ecetsavas cefréből csak undorító pálinka lesz. Ha megecetesedett a cefre, akkor lehet (főzés előtt) semlegesíteni, de inkább szódabikarbónával szokták, és persze az sem hozza helyre, csak épp ihatóbb lesz, mint az ecettel együtt lefőzve.
2/3 A kérdező kommentje:
úhy hallottam hogy a mész lágyabbá teszi a pálinkát ,nem lesz olyan vad karcos
2013. aug. 29. 12:44
3/3 Phoney válasza:
Ha egy pálinka karcos, akkor ott nem a mész hiányzik, hanem a hozzáértés. Magyarul hibásan erjesztették, és/vagy rosszul választották el a párlatrészeket. Az ilyen gagyi cefrén persze javít a mész, de normális esetben az a megoldás, hogy eleve nem hagyjuk tönkremenni a cefrét: előre beállítod a savszintet, lefedve tartod, napjában többször lenyomkodod a képződő bundát. Sajnos sokan azt hiszik, hogy az összevagdosott gyümölcsből majd magától jó cefre erjed... persze ilyen is van, csak nem jellemző.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!