Almapálinkát szeretnék főzetni. Hogyan kell előkészíteni főzetéshez?
Kb 30-40 kg cefre lesz. Eddig megmostam az almát, összedaraboltam, szőlődarálón ledaráltam és beletettem egy műa hordóba. Kell hozzá élesztőt, cukrot vagy valamit tennem? Hol tárolhatom? Mikor kell kifőzetni? Mire kell ügyelnem a főzetésnél? Még soha sem csináltam ilyet. Konkrétan arra is kiváncsi vagyok, hogy egy adott állapotot miről lehet felismerni?
Másik téma: Tavaly összesedtem az almát, megerjedt, de elmúlasztottam kifőzetni. Egész télen kint volt a kertben. Most kinyitottam a hordót és barna trutyi van benne, de igazi cefre szaga van. Majdnem berúgtam már a szagától is. Szerintetek ki lehet ezt még főzetni?
Olyan főzdét nem fogsz találni, ahol neked 30-40 kiló cefrét külön kifőznek.
Egyébként ha érett az alma nem szükséges, de lehet tenni hozzá 1 kiló cukrót. Ha elkezd forrni időnként bele kell kavarni . Ha kiforrt, elviszed egy kifőzdébe ,és hozzáöntik a többi cefréhez. és kapsz valamennyi pálinkát, ha kifizeted a főzést literenként ( 1000-2000 ft)
A tavalyit kilökheted
300 literes üst is van, de még az is óriási ehhez a mennyiséghez.
Ilyen kis tételt nem érdemes főzetni, szállítani, mert egyszerűen nem éri meg, és nem is a sajátodat fogod inni, hanem a teljes üstnyi cefréből készűült páleszt.
Alma:
A szedési és fogyasztási érettség ennél a gyümölcsnél áll(hat) a legtávolabb egymástól. Fogyasztásra érett gyümölcsöt cefrézzünk. Tapasztalat: a nyári érésű almákból finomabb párlat készíthető. Cefréje „összeesik”, magas pektin tartalma miatt, sok lehet benne a „kozmaolaj”!metilalkohol
100 literes üst nincs? Abból is lenne 10 liter pálesz, az pont elég volna nekem a folyamatos deriliumhoz :-)
Hihetetlen, hogy csak 30 liter pálinka lenne a legkisebb "adag" amit kifőznek...
A technológia határa ez, vagy sok az alkesz? :-)
Persze nem akarok megbántani senkit, de én ennyire azért nem bírom a pálinkát és szerintem nem vagyok egyedül vele...
Nem a technológia határa, hanem a gazdaságosságé.
Házilag főzni nyilván lehet kis mennyiséget is, csak a törvény tiltja..
Pedig én fizetnék érte többet is, ha csak az én kiváló alapanyagomból készülne.
Ha esetleg valaki tud megoldást Somogy megyében: iksz-ipszilon@freemail.hu -ra várom.
Köszi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!