Hogyan lehet megismerni a jó bort? Mik az első jelei a rossz boroknak?
Ha finom bort szeretnél inni,tudom javasolni a Balaton Boglári Merlot-ot.
Egészségedre:-)
Talán az első jele az ára... A jó bor nem olcsó.
Persze ez még nem biztosíték, hiszen gyenge lőrét is lehet drágán adni. De az biztos, hogy ami gyanúsan olcsó, az viszonylag kevés szőlőt látott.
A második a márka. Na ez is olyan dolog, hogy mindenkinek más z ízlése, más ízharmóniát kedvel, úgyhogy mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik az amelyik neki megfelel, és melyik nem. De azért általánosságban elmondható, hogy az ismertebb márkák, híresebb pincészetek, jóhírű bortermelő vidékek boraiban meg lehet bízni.
Szóval ha kéz alatt kínálnak 150-ért Kocsis Irmát, inkább ne vedd meg...
Én inkább valami egri, villányi, vagy tokaji bort vennék, az se baj ha többe kerül. (És elnézést kérek az egyéb jó borvidékektől, hogy nem soroltam fel mindet.)
Pedro
Én még tudom ajánlani a B.B muskotályt, és a Traminit is, ezek édes fehér borok, nagyon finomak.a Balaton Boglári borok szerintem nagyon jók :)
Meg igen, figyelembe kell venni az illatát, ha azt kellemesnek érzed, nem savanyú, nem "büdös"(nem a borszagról beszélek), áttetsző, nem darabkás, nem "hordó ízű", akkor szerintem jó.Válassz az ízlésednek megfelelőt!Érdemes szaglászni, és kortyolgatva, ízlelgetve inni, nem pedig literszámra, mert akkor tök mindegy milyen.Még azt tudnám tanácsolni, hogy inkább válassz egy kissé drágább bort, nálunk max.800-1000ft a felső határ, az alsó viszont 500tf.Ha borvidéken jársz,a Szépasszony-völgyben is lehet kapni jó bort, és ott lehet kóstolót is kérni :), meg ezen kívül érdemes termelőtől venni, azok olcsóbban adják, mert nem megy rá a palack ára, meg adó sem.
A jó borokat többnyire a száraz borok között találod meg,az édeseket vélhetőleg felfokolták még must korukban.(Amikor a mustot kipréselték,akkor egy spec. hőmérő szerű eszközzel megmérik,h mekkora a cukorfoka,és ha a "borász" alacsonynak találja,akkor beletölt x cukrot.Ezzel lehet magasabb cukorfokot adni,és ettől lesz édesebb a bor.)Persze vannak nagyon édes szőlők,amik inkább már-már csemege szőlők,mert annyira édesek,és ha abból készül a bor,akkor az is veszettül érces lesz.
Az én nagy kedvenceim a villányi rosék,elsősorban Bock bácsi pincéjéből kikerülő palackok.De ittam mástól is finomakat.Meg a múltkor kaptam egy üveg vörösbort Károlyi pincészettől,annak olyan gyümölcsös illata volt,h szinte bele lehetett harapni....De bontottam már ki drága portugisert,és bizony ihatatlan szar volt,mert nem mosták ki a hordót rendesen szüret előtt,és olyan dohos hordó íze volt,hogy az fogalom.Viszont a fehérborokat nem szeretem.
Igazából tapasztalat kérdése a dolog.Nyilván én sem úgy születtem,h ismertem a jóminőségű borokat.Sok sok féle fajta bor kóstolása kell ahhoz,hogy megtaláld a hozzád közelállót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!