Mi van tulajdonképpen a vodkában?
"Az EP szakbizottságának javaslata szerint ugyanis a hagyományosnak nevezett vodkának gabonából, burgonyából vagy cukorrépamelaszból kell készülnie. Másból is lehetne vodkát készíteni, viszont akkor ezt nagy (a vodka szó betűinek kétharmadát elérő méretű) betűkkel kellene jelezni.
A Tanács és az EP delegációja ehhez képest abban állapodott meg (a szakbizottsági szavazás után), hogy a hagyományos vodkát csak gabonából vagy burgonyából lehessen készíteni. (Nem tartozna ide tehát alapanyagként a melasz.) Ez a megállapodás is kimondja, hogy jelezni kell, ha másból állították elő a vodkát, nincs szó azonban a betűk méretéről. A plenáris ülésen végül a képviselők többsége ezt a javaslatot támogatta.
Bizonyos hagyományos vodkatermelő országok (Lengyelország, Svédország, Finnország, Észtország, Litvánia, Lettország, Dánia) a vodka nevet csak a gabonából, burgonyából vagy melaszból készített szeszes italoknál engedték volna meg. Az általuk benyújtott módosító indítványok végül nem kapták meg a szükséges többséget, így a Tanács és az EP tárgyalódelegációja által összeállított kompromisszumos csomag előírásait szavazta meg az Európai Parlament."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!