Hogyan lehet otthon whiskyt főzni?
IGY::::::::::::::::::
Erjesztett gabonapépbõl készülõ nem több, mint 95%-osra erejesztett olyan alkoholos ital, amelynek íze, aromája, karaktere olyan, amilyet általában a whiskynek tulajdonítanak. Legalább 2 évig tölgyfahordóban kell érlelni (kivéve a kukoricawhiskyt), adalékként tartalmazhat egyéb nem definiált párlatokat is, és nem kevesebb, mint 40%-os alkoholtartalommal kell palackozni.
Whisky készítése
Legalább 3 évig kell tölgyfahordóban érlelni a Whiskyt, de a legtöbb fajtát legalább 6-8 évig érlelik. Ezután az elsõ érlelés után nagy keverõkádakba kerül a whisky, ahol különbözõ évjáratú whiskyket kevernek össze. A keverék hivatalos kora mindig a legfiatalabb összetevõé. A keverésnek ez a módja biztosítja, hogy minden évben azonos karakterû whiskyt tudjanak palackozni. A palackozás elõtt azonban a keverék egy idõre még újra hordóba kerül, hogy az összetevõk megfelelõen házasodni tudjanak, ez is hozzájárul a whisky lágyságához.
A whisky karaktere
A whisky a jellemzõit az alapanyagoknak és az érlelés körülményeinek köszönheti. A forrásvíz gazdag ásványi anyag tartalmával járul hozzá a whisky karakteréhez, míg a malátától gabonás, az élesztõtõl gyümölcsös, a tõzegtõl füstös, fûszeres, a tölgyfa hordóktól sherry-s, mézes vagy enyhén vaníliás, a levegõtõl pedig sós, illetve virágos aromát kaphat. A hordóba zárt whiskynek az érlelés alatt alakul ki a jellemzõ karaktere. Közvetlenül a lepárlás után a "fiatal whisky" még opálosan áttetszõ, "vízszerû" szeszpárlat csak. Az igazi whisky aromát, szín-, illat-, íz jellemzõit a különbözõ méretû és tulajdonságú tölgyfa hordókban történõ érlelés során, a hordó pórusain keresztüli levegõvel való érintkezés során szerzi a whisky. A whisky a palackozás után már nem érlelõdik tovább.
A3-as is jól mondta.
Ugyan ha van sok pénzed megteheted, mert a sajátod árán a boltban jó pár üveggel vehetsz /és az legalább bevállt/!!
Nem tudom, mi ez a mánia, hogy házilag nem kivitelezhető a whisky (leszámítva, hogy amúgy tilos). Minden hagyományos égetett szesz házi méretekben indult, kövképp igenis meg lehet főzni kisüstön a whiskytől kezdve a ginen és abszinton át bármit, legfeljebb némelyikük (pl. rum, vodka) egyedi üstöt igényel .
Részleteket itt találsz whiskyről, a topic eleje táján:
Mánia??? Senki nem mondta hogy nem lehet!
Lehet is, nem is tilos, de milyen áron hogy legyen pár liter ....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!