A bikavér keverék bor?
Azt olvastam, hogy a bikavért a bortörvény szerint csak meghatározott területről szüretelt vörösborok házasításából állítható elő, és legalább három, az adott borvidéken bejegyzett szőlőfajtából kell megalkotni.
Tehát egy átlag bikavér tulajdonképpen áll: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot-ból.
Igaz! A szakmai megnevezés a borok "házasítása".
Igen finom !
A "Bikavér" megnevezést kizárólag egri és szekszárdi borok kaphatják, és az is meg van határozva, hogy ezen borvidékeken belül mely körzetből származó szőlőt használhatnak fel. A "keverék" egész viccesen hangzik, mondjuk inkább, hogy Cuvée.
Az Egri Bikavér jellemzően kadarka, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser illetve mostanában pinot noir és syrah fajták borának házasításával készül.
Legalább öt szőlőfajta borának házasítása szükséges, és egyik sem haladhatja meg a 30%-ot (kivéve a kékfrankost, ami 30 és 50% közt kell legyen). Az 5 szőlőfajta meg kell haladja az 5-5%-ot. A felsoroltakon kívül is használhatók szőlőfajták, de ezek egyenként nem érhetik el az 5%-ot, és ezeket nem is kötelesek a cimkén felsorolni. Meg még van 1-2 szabály az arányokról, google biztosan segít megtalálni, ha nagyon érdekel :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!