Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Nem akar erjedésnek indulni a...

Nem akar erjedésnek indulni a cefrém, mit csináljak vele?

Figyelt kérdés
Amatőr cefréző vagyok: volt egy csomó alma, amit sajnáltam volna léalmának, így összeaprítottuk és hordókba raktuk. Éretlen volt még, de meg kellett csinálni. Eleinte gyorsan megindult (raktam bele élesztőt és cukrot, tudom, pro kontra a vélemény ezzel kapcsolatban is), de aztán megállt a lekvár szinten. És mindez már kb. szeptember óta. Ennyi idő alatt már illő lenne erjednie:(
2012. dec. 1. 16:54
 1/7 anonim ***** válasza:

Biztos hogy nem erjedt le?

Mi az a lekvár szint? (élelmiszermérnök vagyok de nem szeszes)


Ha nem erjed tovább, akkor már nincs benne cukor vagy valami tartósítja :)

2012. dec. 1. 21:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:

Biztos:( legalábbis szerintem. Pl. még van muslica fölötte.

Plusz nyáron csináltam szilvát, na ott szépen látszottak a folyamatok: megindult, lekvár, bunda rajta, aztán szépen letisztult. Tudom, h a szilva hamar megindul, na de az alma ennyire ne? Esetleg a pektin miatt...?

2012. dec. 1. 22:09
 3/7 anonim ***** válasza:

A pektin gátolná az erjedést..? Na nem hiszem..

Nem lehet alkoholfokot mérni?

2012. dec. 1. 22:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

"Vannak gyümölcsök, melyek különösen sok pektint tartalmaznak (birs, alma, körte, szilva) ezért nehezen eresztenek levet, illetve levük viszkózus marad, ami nehezíti az élesztőgombák működését.


(Pektin: a növények sejtfalában található, a sejtek egymáshoz kötését, tapadását idézi elő.)


A pektin elbontásával {sejtszövet szétesik, cefre folyékonyabbá válik, az erjedési folyamata megindul-felgyorsul} jobb kihozatalt és egészségesebb erjedést tudunk biztosítani. A pektin bontására különféle enzimeket használunk (folyékony, por alakú), vízben feloldva.


Enzim: olyan természetes hatóanyag, amely úgy indít ill. vezet le kémiai folyamatokat, hogy közben nem használódik el. Az emberi, állati, növényi anyagcsere folyamatok enzimek működésére épülnek."

2012. dec. 2. 14:04
 5/7 A kérdező kommentje:
Azért köszönöm a segítséged:)
2012. dec. 2. 14:04
 6/7 anonim ***** válasza:

Én nem tanultam sokat az erjesztésről, a pektin bontásról csak a lékihozatal növelését ismertem.


Köszönöm az infót, és megkérdezném hogy akkor pektináz enzimmel próbálkozol?

2012. dec. 2. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Ne kérdezd:) nem értek hozzá, csak mindenhol olvasgatok. Aminek az az eredménye, hogy totál káosz és fogalmam sincs, mi a megoldás, mert 10-ből 8 féleképp írják:)
2012. dec. 2. 16:35

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!