Nem akar erjedésnek indulni a cefrém, mit csináljak vele?
Biztos hogy nem erjedt le?
Mi az a lekvár szint? (élelmiszermérnök vagyok de nem szeszes)
Ha nem erjed tovább, akkor már nincs benne cukor vagy valami tartósítja :)
Biztos:( legalábbis szerintem. Pl. még van muslica fölötte.
Plusz nyáron csináltam szilvát, na ott szépen látszottak a folyamatok: megindult, lekvár, bunda rajta, aztán szépen letisztult. Tudom, h a szilva hamar megindul, na de az alma ennyire ne? Esetleg a pektin miatt...?
A pektin gátolná az erjedést..? Na nem hiszem..
Nem lehet alkoholfokot mérni?
"Vannak gyümölcsök, melyek különösen sok pektint tartalmaznak (birs, alma, körte, szilva) ezért nehezen eresztenek levet, illetve levük viszkózus marad, ami nehezíti az élesztőgombák működését.
(Pektin: a növények sejtfalában található, a sejtek egymáshoz kötését, tapadását idézi elő.)
A pektin elbontásával {sejtszövet szétesik, cefre folyékonyabbá válik, az erjedési folyamata megindul-felgyorsul} jobb kihozatalt és egészségesebb erjedést tudunk biztosítani. A pektin bontására különféle enzimeket használunk (folyékony, por alakú), vízben feloldva.
Enzim: olyan természetes hatóanyag, amely úgy indít ill. vezet le kémiai folyamatokat, hogy közben nem használódik el. Az emberi, állati, növényi anyagcsere folyamatok enzimek működésére épülnek."
Én nem tanultam sokat az erjesztésről, a pektin bontásról csak a lékihozatal növelését ismertem.
Köszönöm az infót, és megkérdezném hogy akkor pektináz enzimmel próbálkozol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!