Van köze a Bud sörnek a Budweiserhez?
Itt egy kép róla. Nálunk Ukrajnában lehet kapni, nem tudom, Magyarországon lehet-e. Ár tekintetében a Stella mögött kicsivel. A szlogen is ugyan az: King of Beers. A logó is: [link]
Vagy ezzel csak a híres márka nevét próbálják meglovagolni és így hasznot húzni belőle?!
Van, de ez kicsit bonyolult. Három cég gyárt Budot illetve Budweisert, és szinte országonként eltér, hogy melyiknek melyik nevet van joga használni.
Budweis a csehországi České Budějovice német neve, a helyi német sörfőzők gyártották először ezen a néven, 1876-tól. (Budweiser Bier Bürgerbräu). Ezek ma B.B. Budweiser Bier néven mennek. (Itt van egy kiskapu, mivel ez németül „Budweis-i sört” jelent, és mivel ott tényleg készül, nem lehet megtiltani benne a Budweiser szót.)
Az amerikai Budweisert röviddel ezután hozta forgalomba egy ottani cég (Anheuser-Busch), az import Bw. utánzataként. Nekik van sima Budweiser/Bud, meg pl. Bud Light és Bud Ice.
Aztán van egy harmadik Budweiser, amit szintén Budweisban alapítottak, de ezt már cseh vállalkozó 1895-ben. Övék az összes Budweiser Budvar és a Bud Super Strong.
Elvileg 2010 óta a harmadiké a Budweiser név az egész EU-ban, de pl. Nagy-Britanniában az amerikait is így forgalmazzák (nyilván valamiért cserébe:)
A BUD (amerikai) egy dry beer típusú lager. Nagy tisztaságú, szinte teljesen semleges ízű. Nekem z egyik kedvencem. Magyarországon lakom, de amikor átmegyünk apámmal Kárpátaljára, mindig hozunk (miattam).
Gyakorlatilag semmi közük nincs egymáshoz. Közös az ősük, de a cseh és az amerikai teljesen más típusú sörök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!