Hogyan készítsünk /ágyaspálinkát/ házilag?
Sokféle módszer van. Sajnos, nekem sosincs annyi időm, hogy friss gyümölcsre ágyazzak, tehát többnyire aszalt gyümölccsel készítem. Tanácsolom, hogy ne keverd az ízeket. A tiszta gyümölcspálinkát a saját aszalékára érdemes tölteni, az az igazi. Például körtét aszalt körtére, barackot aszalt sárgabarackra - én legalábbis így csinálom. Tudok olyat, aki almát vagy vegyes gyülmölcsöt például aszlat vörösáfonyára vagy meggyre tölt rá, biztos az sem rossz - nekem nem ízlik.
Arányok? Ez aztán tényleg ízlés dolga. Én félliteres üvegekben tartom az ágyas pálinkát, és üvegenként tíz deka aszalékot teszek bele. Általában egy évig tartom ágyon, utána ugyanis, úgy figyeltem meg, hajlamos szétesni az aszalt gyümölcs. Egy év után tehát leszűröm, és további egy-két év után bepuszilom. De olyat is tudok, aki nem szűr, sőt, van aki az ázalékot is betölti a kupicába. Tudok olyat, aki elfogyasztja a szűrés után visszamaradó, alkoholos gyümölcsöt, ez megint egyszer ízlés dolga. Nem szoktam rá, engem nagyon megüt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!