Így válhat valaki borásszá?
Egy ismerősöm családja rettentő pénzes...egyszercsak kitalálta, hogy mivel szereti a borokat, borász lesz, és vettek egyből egy borospincét, birtokkal, és gépekkel felszerelve. Közben egyfolytában utazik, költi a pénzt, és büszke arra, hogy Ő már ettől borász. Engem annak idején azzal beszéltek le erről a szakmáról, hogy ebbe bele kell születni, és így is rengeteg munka, alázat kell hozzá. Egy borász ismerősöm hiába él a Balaton mellett, 7 éve nem volt a vízben, mert a nyarai is munkával telnek a szőlőföldön.
Kicsit kiábrándító, de...elég ennyi ehhez a szakmához? Egy rakat pénz, és máris borász vagy?
Ó, azért - nemcsak a borászatban, más szakmáknál is - akik tényleg tisztességesen csinálják felismerik az ilyen figurákat.
Ha nem is kell beleszületni a borászatba, azért bele kell tanulni. De attól hogy valakinek van szőlője, pincéje és felszerelése még nem nevezném borásznak - ahhoz esetleg hozzáértés is kellene. És nem csak lefejteni meg palackra dizájnos címkét ragasztani kell tudni, hanem a növénytelepítést, a gondozást, a növényvédelmet aztán a feldolgozást is ismerni kell.
Van két ismerősöm aki ugyanazt csinálta mint a te ismerősöd, igaz mindketten a saját pénzükből: az egyik csak a nevét akarta a palackon látni, így alkalmazott hozzáértőt (ez a jobbik eset), míg a másik saját maga csinálja és meg is kínálja az éttermébe érkezőket. Olyan borokkal (mivel egyből több félét is csinál), hogy volt amibe csak beleszagoltam és már öntöttem is ki... Pedig aztán nem vagyok hozzáértő, évente 2-3 palack bort iszogatok meg ha olyan a hangulatom.
De ha megnyugtat más, hasonlóan divatos elfoglaltságoknál is van ilyen, például, de nem kizárólag: fényképészet, veteránjárművek, zeneipar...
Szóval nem elég hozzá. Egyszerűen ne foglalkozz vele, ha elkezdene dicsekedni akkor meg engedd el a füled mellett, reagálni sem kell.
Tegyük azért helyére a dolgokat: attól, hogy ő borásznak mondja magát, attól még messze nem az. Szerencsére a temérdek pénze sem elég, hogy azzá váljon. Ide tudás is kell.
Ismerősöm 10 éve foglalkozik bizonyos szekszárdi borok készítésével, azóta szorgalmasan tanul, jelenleg a legnagyobb elméleti problémája, hogy a citrát-ciklust nem tudja pontosan leírni képletekkel. Ennyit a szakmai igényességről.
A legjobb ismérve annak, hogy valaki borásznak mondhatja magát az, hogy a szakma elismeri.
A válaszokat nagyon köszönöm!
Hát, ego az van...
A legszebb, mikor azonnal (egy éven belül) kijönnek a "saját" borai, dizájnozott üveggel, marketinggel, és sorra járja a bemutatókat, meg kóstoltat.
És ez ego csak dagad, hogy Ő borász..
Szerintem, akinek pénze van, az meg tud fizetni hozzáértőket, akik talán segítik, munkás kezeket, meg hát a kivitelezés, és a reklám is valahol talán pénz kérdése..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!