Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Így válhat valaki borásszá?

Így válhat valaki borásszá?

Figyelt kérdés

Egy ismerősöm családja rettentő pénzes...egyszercsak kitalálta, hogy mivel szereti a borokat, borász lesz, és vettek egyből egy borospincét, birtokkal, és gépekkel felszerelve. Közben egyfolytában utazik, költi a pénzt, és büszke arra, hogy Ő már ettől borász. Engem annak idején azzal beszéltek le erről a szakmáról, hogy ebbe bele kell születni, és így is rengeteg munka, alázat kell hozzá. Egy borász ismerősöm hiába él a Balaton mellett, 7 éve nem volt a vízben, mert a nyarai is munkával telnek a szőlőföldön.

Kicsit kiábrándító, de...elég ennyi ehhez a szakmához? Egy rakat pénz, és máris borász vagy?



2012. okt. 8. 20:15
 1/6 anonim ***** válasza:
Sajnos ez van,a pénz hatalma.Ha van pénzed,szinte bármit el tudsz érni.
2012. okt. 8. 20:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
Épp ma délelőtt olvastam Csernus Imre beszélgetését egy borásszal. Ugyanazt írta, mint amit te monasz. Vannak hobbiborászok, és vannak akikre átöröklődik az őseik szakmai elhivatottsága, szakmai értékrendje. A hobbiborásznak az a szerencséje, hogy sok embernek mindegy, mit iszik, csak butítsa. S igényüket azzal is kielégítik, hogy a bor a nyóckerben készült a 4. emeleten.És fura mód az ilyen borgazdák lesznek a gazdagabbak.
2012. okt. 8. 21:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:

Ó, azért - nemcsak a borászatban, más szakmáknál is - akik tényleg tisztességesen csinálják felismerik az ilyen figurákat.

Ha nem is kell beleszületni a borászatba, azért bele kell tanulni. De attól hogy valakinek van szőlője, pincéje és felszerelése még nem nevezném borásznak - ahhoz esetleg hozzáértés is kellene. És nem csak lefejteni meg palackra dizájnos címkét ragasztani kell tudni, hanem a növénytelepítést, a gondozást, a növényvédelmet aztán a feldolgozást is ismerni kell.

Van két ismerősöm aki ugyanazt csinálta mint a te ismerősöd, igaz mindketten a saját pénzükből: az egyik csak a nevét akarta a palackon látni, így alkalmazott hozzáértőt (ez a jobbik eset), míg a másik saját maga csinálja és meg is kínálja az éttermébe érkezőket. Olyan borokkal (mivel egyből több félét is csinál), hogy volt amibe csak beleszagoltam és már öntöttem is ki... Pedig aztán nem vagyok hozzáértő, évente 2-3 palack bort iszogatok meg ha olyan a hangulatom.


De ha megnyugtat más, hasonlóan divatos elfoglaltságoknál is van ilyen, például, de nem kizárólag: fényképészet, veteránjárművek, zeneipar...


Szóval nem elég hozzá. Egyszerűen ne foglalkozz vele, ha elkezdene dicsekedni akkor meg engedd el a füled mellett, reagálni sem kell.

2012. okt. 8. 21:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:

Tegyük azért helyére a dolgokat: attól, hogy ő borásznak mondja magát, attól még messze nem az. Szerencsére a temérdek pénze sem elég, hogy azzá váljon. Ide tudás is kell.


Ismerősöm 10 éve foglalkozik bizonyos szekszárdi borok készítésével, azóta szorgalmasan tanul, jelenleg a legnagyobb elméleti problémája, hogy a citrát-ciklust nem tudja pontosan leírni képletekkel. Ennyit a szakmai igényességről.


A legjobb ismérve annak, hogy valaki borásznak mondhatja magát az, hogy a szakma elismeri.

2012. okt. 8. 22:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 A kérdező kommentje:

A válaszokat nagyon köszönöm!

Hát, ego az van...

A legszebb, mikor azonnal (egy éven belül) kijönnek a "saját" borai, dizájnozott üveggel, marketinggel, és sorra járja a bemutatókat, meg kóstoltat.

És ez ego csak dagad, hogy Ő borász..

Szerintem, akinek pénze van, az meg tud fizetni hozzáértőket, akik talán segítik, munkás kezeket, meg hát a kivitelezés, és a reklám is valahol talán pénz kérdése..

2012. okt. 13. 00:41
 6/6 mustafa33 ***** válasza:
Az még mindig a jobbik eset, ha a sok pénzéből nem sajnálja megfizetni szakembereket. Csak ne avatkozzon a dolgukba. Akkor a legjobb eset. Mert akkor a szakember nyugodtan végzi a dolgát és nem kell marketingel és egyébb efféle kereskedői tevékenységet végeznie a szakmai munka helyett. Az üzletett meg végezheti az akinek az a szakmája és szintén meg van fizetve. Csak az a baj, hogy egyszer jön a kistulaj és elkezdi elkaszinózni a hasznot, a merlotba feketeribizli kerül, meg szeder, később már csak bodza, azután jön a műanyg palack ebből aztán majd esetleg az unoka csinál valamit.
2014. márc. 26. 02:56
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!