Hány liter pálinka lesz egy 50 literes hordó alma cefréből?
Cukorfokáról tudsz valamit?
Az almacefrének rosszabb a kihozatala a szilváénál, de 8-10 százalékkal lehet számolni 48-50 fokos pálesznél.
Helló!
A jogszabály (jövedéki tv.) szerinti maximális kihozatal almacefre esetén 5 liter abszolút alkohol / 100 kg cefre, ami 50%-os pálinkából 10 litert jelent. A kihozatalt csökkentik a következők:
- Ha a cefre nem volt túl édes,
- ha sokat állt,
- ha nem volt kotyogóval lezárva
ennél kevesebb lehet.
Tapasztalatunk szerint az őszi almák cukortartalma 12-13%, ebből ideális erjesztési viszonyok mellett 5-5,5%-os alkoholtartalmú cefre lesz. A főzés során kb 1-1,5% veszteséggel kell számolni (előpárlat, utópárlat és ki nem nyert alkohol). Ezek alapján 4-4,5% alkohol, 8-9% (50%-os) pálinka megfelelő.
Az erjesztési hibák ezt 1-2%-kal csökkenthetik, ezért nem ritka a 6-7% (50%-os) pálinka kihozatal házi gyűjtésből származó cukrozatlan cefréből.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!