Hallottatok a vaddohány (úti selyemfű) párlatról (pálinka)? Hol tudok utánanézni a készítésének?
Ilyet én keresve sem találtam, de gyógynövényes párlatot alapjában véve nem bonyolult csinálni.
A szesz 2. lepárlása (finomítás) előtt az alszeszbe áztatod a kiszárított füvet pár napra, és vele együtt párolod le. Ha aromásabbat akarsz, akkor nem alszeszbe, hanem kész (minél erősebb, de legfeljebb 85%-os) párlatba áztatod, és másnap újra lefőzöd. A kész párlat literjéhez szerintem kb 20-30 gramm füvet számolj, és mindenképp válassz el rendes utópárlatot, különben a végével átjönnek a nyers ízek is.
Tudni kell még, hogy ez a növény enyhén mérgező (legalábbis bizonyos emlősök számára, embernél nem tisztázott), és a méreg átkerülhet a kész párlatba is (erről nem lehet biztosat mondani, mindig az adott méreganyag fizikai tulajdonságaitól függ). A rügyek, fiatal hajtások, fiatal levelek, éretlen gyümölcsök biztonságosak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!