Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Gyógynövényes (gyomorkeserű)...

Gyógynövényes (gyomorkeserű) likőr házilag. Mit lenne érdemes még beleraknom?

Figyelt kérdés

Olvasgattam itt pár kérdést és választ, eléggé kedvet kaptam hozzá. Arra gondoltam hogy 7dl vodkába teszek 1dkg cickafarkat, 1dkg csalánt, 1dkg fehér ürmöt, 1dkg kálmosgyökeret, 1dkg ánizst, és egy fél zöld citromot felkarikázva. Hagyom állni egy hétig, leszűröm, adok hozzá 30dkg karamellt, majd még érlelem vagy egy hónapig.

Én nem ismerek sok ilyen tipusú növényt, amiket ismertem azok közül kiválogattam amiknek van valami normális ízük is. Ötleteket várok, hogy mikkel lehetne még jobbá tenni.

2012. máj. 8. 13:23
 1/8 A kérdező kommentje:
esetleg még egy vagy féldeka vérontófű jót tehet neki?
2012. máj. 8. 13:24
 2/8 A kérdező kommentje:
még valami: 7dl 40%os vodkával csinálnám. Ha ezután felhígítom egy literre vízzel, akkor hány százalékos lesz?
2012. máj. 8. 14:11
 3/8 anonim ***** válasza:

Vigyázz vele, hogy milyen gyógynövényt mivel társítasz!

Alapként tulajdonképpen egy tinktúrát készítesz.

A fehérüröm pl gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegeknél káros hatású.

A cickafark ösztrogén dominanciában nem használható.

2012. máj. 8. 14:21
 4/8 A kérdező kommentje:
Tudok mindent ezeknek a növényeknek a hatásairól, ezért írtam, hogy azok közül válogattam amiket ismerek. Nem vagyok azért teljesen hülye ezen a téren :D Egyébként nem kerülnek bele lényegi mennyiségben az italba a hatóanyagok, tehát óvatosan, mértékkel fogyasztva nem ad nagy okot félelemre. Egyébként sincsenek olyanok, akiknek ilyesmi bajaik lennének azok között, akiknek adnék belőle. A kérdés az volt, hogy még ezek mellé mit lenne érdemes belekarosgatni, mert én ezeket az ízeket így első elképzelésre még kicsit "üresnek" tartom, nem vízízű italt akarok csinálni, hanem valamit ami ugyan nem olyan isteni ízű mint mondjuk egy unicum, vagy becherovka, de azért finom.
2012. máj. 8. 14:40
 5/8 Phoney ***** válasza:

Elterjedt likőrfűszer ezeken kívül pl. a fekete üröm, édeskömény (közönséges vagy római; előbbi kámforosabb, utóbbi finomabb), izsóp, citromfű, angyalgyökér, koriandermag, veronikafű, borsmenta, szerecsendió, narancs- és citromhéj, tárnicsgyökér, kakukkfű, szegfűszeg, fahéj, kamilla.

Ezekkel mind érdemes kísérletezni, de a felsoroltakhoz (a cickafarkat nem ismerem) talán citromfüvet, szegfűszeget, fahéjat tennék. (Igazából keserűlikőrt igen ritkán csinálok, inkább egyéb növényi likőrt és vermutot.)

Az egész citrom nem tudom, mennyire jó ötlet, csak a héját szokták használni, hogy ne legyen tőle savanyú. Az ánizzsal nincs jó tapasztalatom ilyen gyenge szeszben, az csak 70% fölött szokta jól ereszteni az ízét. 40%-os szesszel azokra az ízekre lehet számítani, amik teában is kiáznak, az illóolajokra nem, vagyis ez még nem tinktúra (ezt jól mutatja, hogy a 40%-on áztatott likőr nem válik zavarossá hígításkor).

1 literre hígítva kb 25–28%-os marad attól függően, mennyit szívnak fel a növények.

2012. máj. 8. 15:35
 6/8 A kérdező kommentje:
Lehet hogy akkor rakok bele citromfüvet, szegfűszeget, és fahéj helyett borsmentát, nem szeretem a fahéjat, de a mentát igen. Mentát egyébként termesztek én is a kertben, abból nem veszek szárítottat. Egy kérdés vele kapcsolatban: csak a levelét, vagy a szárát is beletehetem?
2012. máj. 8. 16:58
 7/8 Phoney ***** válasza:

Általában elfogadott szabály, hogy a növények szárai valamennyire rontják az ízt. Szerintem kóstolás alapján el tudod dönteni, érdemes-e beletenni, elég mentás íze van-e.

A tiszta kristálycukor kihagyása és a 30 deka karamell lehet, hogy nem jó ötlet. Nem próbáltam még így, de szerintem nagyon elviszi az ízt. Nincs olyan kereskedelmi keserűlikőr (a legjobbakat is beleértve), amihez ne adnának tiszta cukrot is.

2012. máj. 8. 19:11
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ! Leszedtem 5dkg mentát, abból lesz elvileg 1-2dkg, ha kiszárítom. Majd ha arra kerül a sor, 15dkg cukrot, és 15dkg karamellt adok hozzá.
2012. máj. 8. 19:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!