Tudtok gyomorkeserű receptet?
Ezt ismerem:
7 dl tisztaszesz – ha nincs lehet vodka vagy más semleges ízű ital, pl. almapálinka, csak ezt vegyük majd figyelembe a hígításakor.
Áztassunk bele 2 – 2 dkg szárított gyógyfüvet az alábbiakból:
fehér üröm
ezerjófű
kálmos gyökér
édeskömény mag
angelika gyökér
izsóp
diólevél
koriander mag
kakukkfű
cickafark
vérontófű
friss gyömbér szeletekre vágva
Tegyük nagyobbacska csavarkupakos üvegbe és jól zárjuk le. Legalább egy hétig tartsuk a konyhaasztalon, és ha arra járunk, rázzuk fel. Kávéfilteren szűrjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógyfüvekre, majd azt is szűrjük bele.
15 – 20 dkg cukorból, 0,5 dl vízzel főzzünk karamellt, és töltsük a likőrbe. Egészítsük ki vízzel 2 literre és kóstoljuk meg. Ízlés szerint édesíthetjük és hígíthatjuk, de 30 % alkohol tartalom alá ne nagyon hígítsuk. Ennél a kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, ez idővel simulni fog. Hagyjuk állni néhány hétig, hónapig, hadd érjen.
Fehér üröm mellé szerintem marhaság ezerjófüvet is tenni, mivel szinte egyáltalán semmi íze, csak keserű. Na ezt a fehér üröm egyedül is tudja...
Itt van még pár recept:
Angolkeserű
1-1 dkg. szerecsendió, szegfűszeg, kvassziaforgács.
4-4 dkg. tárnicsgyökér, kálmosgyökér, galangagyökér, angelikagyökér.
20 dkg. friss citromhéj.
10 dkg. narancshéj.
1,5 liter 70 százalékos alkohol és 7 deciliter víz keverékét a beáztatott anyaggal 48 órán át állni hagyjuk.
/ Én a dupla időt áztattam és jó lett/
1 kg. cukorból, 1 liter vízből szirupot főzünk, és a növényekről leszűrt léhez adjuk.
Összeérési idő 2 nap.
Jägermeister házilag:
1 l vodka
1 kg cukor (karamellizálva)
1/4 marék citromfű
1/4 marék fehér üröm
1/4 tasak boróka
1/4 tasak kálmosgyökér
2 db citrom (cikkekre vágva)
1/4 marék csalán
1/4 marék cickafark
12 db zöld dió (cikkekre vágva, aki nem szereti a keserűségét, tegyen bele kevesebbet)
2,5 dkg köménymag
1 dkg csillagánizs
1 dkg fehér gyömbér
2,5 dkg darabos fahéj
2,5 dkg szegfűszeg
Összerakjuk, legalább 2 hétig (de inkább 4-ig) napon érleljük, időnként megkeverjük. Leszűrve üvegekbe töltjük. Jót tesz neki, ha még érlelődhet egy ideig.
Benedictin likőr (ez nem igazán keserű, de egész jó)
0,5 dkg szegfűszeg és szerecsendió.
1-1 dkg. fahéj, borsmenta, citromhéj, kardamomimmag, és gyömbér.
2 dkg. angelikagyökér.
3 dkg. kálmosgyökér.
Az összezúzott keveréket 1 liter 90 százalékos alkoholban két napig áztatjuk.
Utána háromnegyed liter vizet adunk hozzá, és a keveréket leszűrjük.
A szüredékhez 1 liter sűrű cukorszirupot adunk. /A recept cukor mennyiséget nem ír, én 70-80 dkg.-ra emlékszem /
Ha szükségesnak tartjuk, cukorkaramellel színezhetjük.
Alapnak egyébként olcsó vodkát érdemes venni ("gabonaszesz" vagy "gabonából készült finomszesz" legyen a címkéjén, semmiképp ne sima "finomszesz", mert az nagyon gány), vagy a Bénédictin-receptnél nekem bejött az olcsó ágyas vegyespálinka is. Mondjuk azzal vigyázni kell, mert könnyebben okoz másnaposságot a vodkánál.
Csak a Bénédictine-t próbáltam még ezekből, de ismerem ezeket a fűszereket, valószínűleg a többi sem lesz rossz.
Köszönet!
Guglival csak a fentit találtam. (ki is próbáltam)
Ezerjófű meg szerintem nem (csak) az íze miatt van benne, hanem úgy, mint _gyógynövény_. Teának én szeretem inni, és úgy érzem jót tesz.
Pálinka nekem van saját. Tettem félre nagyon tömény 2x főzöttet. (Íze nem sok, csak az alkohol) De nem kell félnem tőle, hogy valami gányolt metiles vacak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!