Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mitől annyival jobb a Jack...

Mitől annyival jobb a Jack Daniels mint mondjuk a Johnnie Walker, vagy a Ballentines? Édesebb?

Figyelt kérdés
Csak mert a Jack Danielset 5-6 ezer Ft-ért is megveszik az emberek, a tescoban, meg intersparban, míg mondjuk a Johnnie Walker Red Labelt, meg a Ballentinest sokszor le kell akciózzák 3000Ft körüli árra, hogy megvegyék.

2012. márc. 22. 17:59
1 2 3
 21/28 Phoney ***** válasza:
54%

Az anyagból: A szövetségi kormány megkérdőjelezte, hogy a Jack Daniel's szeszfőzde vajon faszenes lepárlásával nem Bourbont állít-e elő a whiskey címke alatt. A hosszas processzus végén a Jack Daniel's győzött, a kormány pedig elismerte, hogy, "tekintettel az eljárás természetére és az elemzés végeredményére, a szóban forgó whiskeyről megállapíttatik, hogy az sem a Bourbon, sem a rozswhiskey tulajdonságait nem tartalmazza, hanem egy jellegzetes termék, amelyet Tennessee Whiskey névvel lehet ellátni".


Szerinted mennyire komoly egy olyan anyag, ami azzal sincs tisztában, hogy a mai törvényekben nincs tennessee whisky? Vagy azzal, hogy a Prichard's Tennessee Whiskey-t nem is szűrik?


Alapjában véve is csöpög a cégek PR-szövegeitől az egész, merthogy a 12 éves Chivas egy aránylag gyenge (persze igen divatos) Scotch, a Johnnie Blue pedig sok szakértő szerint egy jó, de röhejesen túlárazott whisky.


Egtébként a Tennessee whisky ízvilágáról nincsenek tudományos cikkek, szóval az ilyen „ex cathedra” kijelentések leginkább csak a gyártóktól eredhetnek. Teljesen mindegy milyen szakértőről van szó, ha egyszer soha az életben nem próbált Tennessee whiskyt főzni. Mert akkor ő is tanulja valahonnan. Amit én mondok, az meg amerikai whiskyszakértőtől származik (ami egy általános italszakértőnél talán komolyabb), még könyvei is vannak. Akkor most mivan.

2012. márc. 22. 20:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 22/28 anonim ***** válasza:
58%

Ok, akkor nézzük a dolgot gyakorlati oldalról:

Adott egy whisky ami szerinted azért olyan ízű amilyen, mert a kukoricaarány más, és nem pedig azért mert a gyártása során egy olyan technológiát is alkalmaz amit más gyártó nem.

Ha a kukoricaaránnyal játszunk akkor maximum egy ízjegyet tudunk mérsékelni, vagy kiemelni, de semmiképp sem tudunk hozzáadni vele olyan ízt, és illatot ami eltérő a többi kukoricából párolt whiskytől.

Azaz ha én a málnaszörpbe több/kevesebb málnát teszek az vagy édesebb lesz, vagy hígítottabb, de semmiképp nem lesz citromosabb, ahhoz hogy citromosabb legyen már használnom kell valamit (citromlé) ami a többi málnaszörpben nincs. Ugyanez van a JD-nél is, és abban egyetértek hogy az italok világa csöpög a promócióktól, de azzal nem hogy a juharfaszenes szűrést nem lehet érezni az italon.

2012. márc. 22. 20:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 23/28 anonim ***** válasza:
58%
Az pedig szintén evidencia hogy a JD-t vakteszten is megkülönböztethető akár 10 másik Bourbontől is, tehát van egy bizonyos más íz/illatjegye, ami a többinek nincs.
2012. márc. 22. 20:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 24/28 anonim ***** válasza:
58%

Itt egy másik cikk, amiben kémiailag vizsgálták a JD-t, azaz hogy mi adja a jellegzetes ízt:


A cikkből:

"A faszénen való átcsepegtetés alaposan megváltoztatja az ízösszetételt. Elsősorban az észter-vegyületeket nyeli el a faszén, ezek a vegyületek adják a gyümölcsízeket, az alma-, körte-, barack- és citromízt. Természetesen a faszén nem szűr ki minden gyümölcsízű molekulát, de alaposan megváltoztatja az arányokat."


[link]


Azt hiszem a további vita értelmetlen.

2012. márc. 22. 20:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 25/28 Phoney ***** válasza:
54%

A gabonaarány más ÉS szokatlanul erős a szelektív szűrése. A málnaszörp meg nem egész jó példa, mivel az átlag bourbon kukoricát, rozst, búzát és gyakran valamilyen malátát is tartalmaz, amik a minimjum 51% kukorica mellett igencsak variálhatók, és más ízt, lecsengést adnak (ennek ellenére, mint észre is vetted, a legtöbb bourbönnél nem csinálnak extrém és egyedi keverékeket). Te sem, én sem ittunk még olyan bourbont, amit ennyire megszűrnének, ami azért is fontos, mert csak a párlat ízét szűrik, a hordóét már nem (kivéve a Gentleman Jacknél, amit ritka ízetlennek találtam, sőőt, az a bizonyos JD-íz nekem nem hogy erősebb, de inkább halványabb volt benne). Személy szerint én nem találtam a JD-ben idegen ízt, hanem úgy éreztem, hogy sok mindent eltüntettek egy átlag bourbon ízéből, és ezért az a bizonyos jelleg sokkal jobban kidomborul, de ezt az elméletet nyilván nem itt fogjuk eldönteni.


Az amerikai whiskyszakértőnk viszont valószínűleg több bourbont ismer, mint Te, Antal B. Gábor és én együtt valaha fogunk. Antal B. Gábor tudását egyébként elismerem, kevesen értenek így itthon az italokhoz, de láttam már tőle durvább (ellenőrizhető) tévedést is.


[Egyébként most látom, ez a legenda a „Tennessee-perről” ebben a formában teljesen mítosz, mivel a Tennessee Whiskey névbe nem is lehet hivatalosan belekötni. A whiskyhez nem kell hozzátenni, hogy milyen fajta, viszont elé lehet írni, hogy hol készült (lásd „Kentucky Straight Bourbon Whiskey”). Pont ezért lehet ráírni, hogy Tennessee whiskey. Ezt sem ártana tudnia az anyag szerzőjének.]


Az idézet szerint pedig a faszén nem hozzáad, hanem ELVESZ, amivel teljesen egyetértek, mondtam is az előbb, hogy szelektív eljárás.

2012. márc. 22. 20:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 26/28 anonim ***** válasza:
71%

A faszén nem csak megszűri, de megváltoztatja az arányokat, így az ízét is ahogy írják. :)

Na, de jobb lenne ezt egy pohár whisky mellett megbeszélni, a kérdést túltárgyaltuk szerintem. Minden jót nektek, és igyatok minőségi italokat ha tehetitek!

2012. márc. 22. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 27/28 A kérdező kommentje:
Hát só sokat vitatkoztatok, most nézem, hogy már több mint 20 Komment jött. Mindenesetre köszönöm az összes választ, egyébként volt egyszer egy rossz élményem egy 1200Ft/0.7L lidlös vodkával, és azóta nem iszok szar minőségű piákat. Én eddig többnyire Jägermeistert, és Hubertust ittam, de ezek után megkóstolok egy-két jobb minőségű Whiskyt is, és ha bejön akkor arra is rászokok:)
2012. márc. 22. 21:06
 28/28 anonim ***** válasza:
100%
Nekem személy szerin a Ballentines jobban ízlik mint a Jack, nem tudom ízlések és pofonok
2015. dec. 4. 22:33
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!