Pálinkának való cefre előkészítésénél mire kell figyelni (szilvapálinka), valamint a "nórabóra" keverhető e bele?
Válaszoló, nem azt kérdezte, hogy bele kell-e esni a cefrébe. Ha nem értesz hozzá akkor ne írj semmit.
Először is arra ügyelj, hogy a cefrézés magába foglalja a válogatást, mosást, magozást, száreltávolítást, aprítást és zúzást. A válogatásban falevelek, ágrészek, gallydarabok, kövek (kavicsok), földes, dohos, penészes romlásnak indult anyagok kiszedése. Célszerű az éretlen jég verte gyümölcsök eltávolítása is, mivel rontja a cefre minőségét. A mosásnál por és föld, növényi védőszer maradványok, káros mikroorganizmusok eltávolítása. A száreltávolításnál különösen a cseresznye és a meggy esetén fontos, de a szilvánál is, mert kellemetlen, fanyar mellékízt okoz a párlatban. Magozásnál a mag eltávolítása, mert a magban található glikozidok miatt az erjedés során mérgező ciánhidrogén szabadul fel. Az előírások szerint 7g/hl a.a. cián megengedett érték a gyümölcspálinkában. Aprítás és zúzás célja a a sejtfalak szétroncsolása, feltárása, hogy a cukortartalmú lé az élesztők számára hozzáférhető legyen. Préselésnél a megzúzott gyümölcsből a cukrot és az aroma komponenseket nyerjük ki (mint pl az almabor készítésénél). Amire gondolsz, az nem "nórabóra", hanem mórabóra. Nem szabad belekeverni, mert nem olyan ízletes mint a rendes szilva, és csak elrontaná a pálinkát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!