Igaz, hogy Mongóliában és Romániában tejből is készítenek pálinkát vagy vodkát?
Én úgy hallottam és olvastam, hogy az erjesztett lótejet a mongolok még lepárolják egy nagy fazékkal a tetején egy lavorral (ami a hűtője és amiben a vizet cserélik is közben)és így nyernek egy gyengébb pálinkát.
A románok és az erdélyi magyarok is készítenek hasonlót aminek a neve csujka vagy valami ilyesmi.
Kedves kérdező, alapvetően jól tudod a pálinka lepárlásának eljárását.
Romániáról nem tudok semmit, de a mongól szokásokról írok pár sort.
A tejpálinkát (mong. cagān arxi) valóban kumiszból (mong. airag) nyerik. Egy nagy üstbe töltik a kumiszt, és fölé, egy kisebb edényt lógatnak (tehát az üstbe, de a kumiszba nem ér bele). Ezt az egészet lefedik, egy vízzel töltött edénnyel, melyben a vizet néhányszor utántöltik. Ennek az edénynek az aljára csapódik le a pálinka, és csöpög a felfüggesztett edénybe. 100 liter kumiszból kb. 13-16 liter tejpálinka lesz.
Az így készült tejpálinkát újra lepárolhatják, és ebből lesz a jóval erősebb másodpárlat. A negyedpárlatot már méregnek hívják, és ezek a további lepárlások már nem igazán gyakoriak.
Irodalom:
Birtalan Ágnes: Tejpálinka. In: Material Culture (Traditional Mongolian Culture I.). Material Kultur. (Traditionelle mongolische Kultur I.). A mongol nomádok anyagi műveltsége. (Hagyományos mongol műveltség I.). Ulamjhlalt mongol soyol. Szerk./Ed./Hrsg. Ágnes Birtalan. Wien - Budapest, IVA-ICRA Verlag - ELTE Belső-ázsiai Tanszék 2008. (DVD)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!