Hogyan hajtható végre a darabhordó kénezése? Milyen eszközökre lesz szükség és hogyan kell végrehajtani?
Kérem csak olyan írjon, aki ért is a borászathoz. Vagy ha nem is tanulta, de otthon jártas ebben a témában.
Sajnos néhány könyvet végig bújva sem találtam meg. :(
Hogyha nem vagy jártas a borkészítésben nem nagyon fogom tudni elmagyarázni.
Azért próba szerencse...
Hogyha a hordóban (kb.: 70L a hordó űrtartalma)megvan kezdve a bor, akkor milyen (kénező anyagra lesz szükség?) S milyen eszközök kellenek hozzá?
Ha így se érthető a kérdésem, akkor nem tudok mit tenni. :-// Tovább kutatom a könyvekben a választ...
Nem vagyok "jártas", de láttam már bort.
Nos, a darabon lévő bort, ha meg akarod kénezni,(amennyiben szükséges, ám ennek eldöntése laboratóriumi hátteret igényel)kell hozzá egy tiszta vödör, egy gumicső, és borkén(magyarul kálium-metabiszulfid). A szükséges mennyiséget oldd fel először fél liter borban, majd ezt hígítsd 4-5 literre, tökéletes oldódás után. A borhoz öntve a gumival "összefújod", és kész.
A mennyiséghez (ami csak szubjektív sacc lenne) látnom kéne a bort, és tudnom az előéletét. Ennek hiányában csak a labor segíthet. Lehet, hogy a borod nem kénszegény, hanem savszegény.
Egy gyakorlati tipp:
A darabon lévő hordó a kicsiben borászkodók örök problémája. A bor oxigénnel érintkezve veszít az értékéből, örökösen fejtegetve szintúgy.
Megoldás:
A darabon lévő borra engedj rá 2 db széndioxid(szódás) patront, amit az ÜRES szifonba csavartál. A CO2 párnaként terül a borra, elzárva a levegőtől, kvázi megakadályozva a romlást.
Na, kb ennyi, bocs, hogy belekotyogtam dilettánsként...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!