Lepréseltem a szőlőt, hogyan tovább, hogy bor legyen belőle? 5 liter lett
Hány nap múlva kezd forrni?
Cukrozni és vizezni mikor kell?
+ egyéb tudni valók :$
köszönöm
Ha 5 l, akkor ezekkel az arányokkal:
1. Tegyél hozzá 25 g cukrot. 16 C-fokon tartod folyamatosan.
2. Erjesztés közben melegedik majd a cefre, 16-20 C-fok között kell ilyenkor tartani.
3. Figyelj arra, hogy minél kisebb szájú zárt üvegedényben tartsd.
4. Az erjedés 6-14 nap alatt megy majd le.
5. Először zavaros lesz és bugyogni fog a teteje ("zajos erjedés"), utána lecsendesedik, opálos lesz, majd a zavaros rész leül az aljára ("csendes erjedés").
6. Ha látod a -barnás, háztartási élesztőhöz hasonló- seprőt leülepedni, fejtsd le egy vékony gumicsővel a felső részt.
7. Tegyél bele 2 g C-vitamint (aszkorbinsav, ami redukálja)Majd tedd hűtőbe 2-3 napra("hideg ülepítés" és borkő-stabilizálás).
8. Ha leülepedett, kiveheted a hűtőből, és fejtsd megint le a tetejét.
9. Kész a majdnem hiperreduktív BOR -kénezés nélkül!
10. Jó fröccsözést!
8. A felső rész
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!