Miben különbözik egy üveg 590Ft-os és egy 3900Ft-os egri bikavér?
Én azt javaslom ,hogyha megteheted próbáld mind a kettőt ki és megtudod ,hogy mi a különbség.Lehet egy bor 100000forint is ,ha neked nem ízlik ,de más elájul(poizitívan:) tőle ,viszont lehet 590ft os ami neked nagyon ízlik,de másnak nem.
Mi nálunk keresztapám szokott Egerből hozni bort azt hiszem ezer ft/liter ,de iszonyatosan megéri.Egy szőlősgazdától pincéből veszi..
Hát nagyon röviden annyi, hogy az egyiktől visszakívánkozol az anyaméhbe, a másik meg (ha szereted a bikavért, vagy egyáltalán a száraz bort) a hatodik pohár után is jól esik.
De úgy is mondhatjuk, hogy az egyik hányni jó, a másik meg meginni. Persze nem minden ér annyit, amennyiért árulják, de nagy átlagban így van.
Igen, simán lehet jobb annyival. Mondjuk a drága bor "tanult ízlés", úgyhogy teljesen fölösleges elsőre 4000-ért venni. Kezdd 1500 Ft körül.
A termelői bor más, az meglepően jó tud lenne (néha) olcsón is.
Mondjuk a 4000-es kategóriát már nem lehet kannában tartani, 1-2 nap alatt leromlik "ezerforintosra", vagy még alá.
A különbség valszeg a termelőnél van.
az olcsó vmi nagyüzemi lőre a másik pedig rendes pincészet bora.
Ez minőségben ott jön ki h míg a második valszeg terméskorlátozott területről van az első viszont nem.
Szerintem nem kell ennyire egzakt különbségeket keresni.... borcsinálás közben jó sok mindenen lehet (legálisan, sőt csurran-cseppen alapon illegálisan is) spórolni. Az olcsónál mindene spórolnak, a drágánál lehetőleg semmin, meg persze ki kell fizetni a szaktudást is, ami az olcsó bor csinálójánál nincs meg annyira.
Így van ez minden italnál.
Magyarország a 10 millió borszakértő országa.
Mosolyogva szoktam látni, amikor vendéglátóhelyen tudálékosan szagolgatják, kóstolják a bort, miközben fogalma sincs, mit keres benne.
Mezei (attól lehet igényes) borfogyasztónál az egyéni ízlés minősíti a bort, lehet, ami nekem ízlik, azt a szakmai szemmel kóstoló ihatatlanak minősíti.
Mi lehet a különbség a kérdező által említett 1000, és 5000 Ft/l-es bor között?
Miután a Bortörvény (bár ez is kijátszható, de most ebbe ne menjünk bele) elég szigorúan rendelkezik a kereskedelmi forgalomba hozható borok megnevezéséről, a "Bikavér" név, egyfajta garancia.
-fahordós, esetleg palackos érlelésű, vagy acéltartályban készült, frissen palackozott borról van-e szó.
-a készítő neve. Egy Szeremley Huba által készített bor mindig drágább, mint egy névtelen egri termelőé.
-vannak a "nagy évjáratos" borok, de ezek csak megfelelő névvel(ld.előbb) párosítva értékesek
Összességében az a véleményem a kérdésről, hogy átlagos fogyasztóként ne költs 5000 forintot egy liter borra, mert nem fogod élményben visszakapni, ill. ha a bor visszaadná is, nem fogod érezni.
Egy 1000 forintos bikavér már akár nagyon jó is lehet, de a csalódás lehetősége itt is fennáll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!