Mi a különbség fok és százalék között? Mikor, melyik kifejezést használjuk?
Semmi, a magyar szeszfok az térfogatszázalék.
Eredés előtt a mustfok pedig a cukortartalmat mutatja meg tömegszázalékban.
Az amerikai szeszfok a térfogatszázalék kétszerese, mert szeretik a mértékegységeiket hagyományokra alapozni (lásd Fahrenheit...:D)
Köszönöm a választ.
Prágában abszintoztunk. 80 és 100 fokos itallal kínáltak minket. Az nem lehetett 100 százalékos alkohol, mert ugye az a tiszta alkohol. Akkor az hogy is volt? :)
A 100 valami mást jelenthetett. 96%-nál erősebb szeszpárlat nincsen, emberek szájába pedig csak párlatot szabad adni:)
Valószínűleg valami fantázianév volt, amit szeszfoknak próbálnak beállítani, vagy például náluk szokás olykor ráhazudni az üvegre, hogy "100mg/l tujont tartalmaz", lehet hogy az volt az:D
(Azt még tudnod kell az esetről, hogy amit prágában árulnak, az nem abszint.
"A cseh típusú abszint (cseh abszint, ánizsmentes abszint, vagy egyszerűen „absinth” – mely eredetileg az ital német helyesírása) egy, a hagyományos abszinttól különböző, keserű szeszes ital (bitter). Főleg Csehországban készül – innen az elnevezés is – de nem minden csehországi abszint cseh típusú.
Ánizsból, édesköményből, és az abszint más hagyományos összetevőiből keveset, vagy semennyit sem tartalmaz. A tipikus cseh absinth csak két dologban hasonlít az eredeti italhoz: tartalmaz fehér ürmöt és magas az alkoholtartalma.[85] Az 1990-es években a cseh absinthgyártók vezették be a „cseh módszert”, mely a kockacukor meggyújtásával jár.[86]
Marketingje általában az abszint körüli téves legendákra alapszik, és keserű íze is ezeknek felel meg. A bohém életstílust (mely a 19. században szorosan összefonódott az abszinttal) gyártói gyakran önkényesen összekapcsolják Bohémiával, ezzel próbálva igazolni a cseh abszint-hagyományt. Ez a fajta „absinth” és a „cseh módszer” modern találmányok, melyeknek az abszint hagyományhoz nagyon kevés közük van. A köztudatban elterjedt „eredeti cseh abszint” legendája tehát téves: az 1990 előtti cseh absinth hagyományt semmiféle bizonyíték nem támasztja alá. A cseh típusú abszintok annyira lerontották az absinth név hitelét, hogy több abszintfőzde is átállt saját nyelvének helyesírásáról az absinthe elnevezésre."
- Wikipédia; a forrásoknak is ott tudsz utánanézni, ha nem hihető:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!