Mitől lesz "igazi" egy abszint?
Nem kell minden ****ságot elhinni az interneten, mert ilyeneket még a betiltásakor sem állított senki.
Méregnek tartották és nem drognak. Az is azért volt, mert 1910-re az átlag francia napi 8 vodkányi szeszt ivott (méghozzá általában olcsót és rosszat), aztán persze csodálkoztak az eredményen...
Ja, és nem találtam semmi nyomát, hogy Magyarországon valaha is betiltották volna. Nálunk kb az újságírók "tiltották be" a köztudatban... itt nem is volt túl divatos.
Ahhoz, hogy ne legyen totál hamisítvány, legalább fehér üröm, (római) édeskömény és ánizs kivonata kell bele olyan arányban, hogy mindhárom ízét lehessen érezni, és 3-5 rész hideg víztől teljesen opálossá kell válnia tőlük.
Határozottan keserű nem lehet, bár sok tapír állít ilyet is. Cukor nem lehet benne, és nem lehet 45% szesztartalom alatt sem.
Mindezt nagyon olcsón lehetne teljesíteni (én is megcsinálom itthon...), de az Mo-n árult márkáknál csak befestik a vodkát, bele egy kis aromát és/vagy ürömolajat, aztán kivágják a polcra sok ezerért. Mert elfogy így is. Vagy néha ánizslikőrt árulnak abszint néven és dupla áron, mint a Pernod. Na ezért mondják, hogy itthon egyik márkának sincs sok köze az abszinthoz.
Ahhoz, hogy teljesen valódinak nevezzük, a kivonatoknak növényáztatással kell belekerülni, utána pedig a szeszt újra le kell párolni. A színének (ha nem fehér) egy második áztatásból kell származnia. (Az ilyen 10e Ft-nál kezdődik.)
Ha rákeresel a google-ben, akkor a magyar wikipédia-cikket szúrd ki (vagy akár az angolt, németet) mert azt rendesen megírták, és ne a szerencsétlen magazinok cikkjeit, mert azok egymásról másolgatják és azt sem tudják, miről beszélnek.
Remélem kimerítő volt:P
"de attól még az igazi abszint be van tiltva."
Ne haragudj már, honnan veszed? Tudsz ilyen törvényről, hogy tilos? Én elhiszem, hogy a minden netes "magazin" ezt írja, meg hogy "100x annyi tujon" volt benne mint amit egyáltalán bele lehetséges áztatni ürömmel, dehát tudod őket nem csukják le, ha baromságot írnak...
A tilalom alatt elterjedt receptek meg egyszerűen szánalmasak, az abszint nem Jägermeister, hogy dudvákat áztatsz a szeszbe oszt' készvan. Abszintot csinálni nem lehet lepárló nélkül.
A gyári "hallucinogénesdi" iszonyatos parasztvakítás, a tequilákat is azzal adják el néha, hogy "hallucinogén kukac" van benne, hát már hogyap***ábane:D
Ok ne haragudj, lehet hogy 1 év alatt már kikopott a türelmem a témában:)
Tehát arról van szó, hogy az EU-ban van egy 35 mg/kg-os határértéke az ürmökből készült italok tujontartalmának.
Az elterjedt tévhit az, hogy ezt a 35 mg/kg-ot messze meghaladta az eredeti abszint, csak az a baj, hogy a közelmúltig ezt tudományos képtelenség volt megmérni (a kész abszintban), tehát puszta találgatás volt az egész.
Ma már tudjuk, mert akár a régi recepteket csináljuk meg, akár a megmaradt régi abszintokat méricskéljük, 48 mg/kg-nál nem sikerül nagyobb számot találni (az átlag pedig 10-25 közt mozog). Éppen ezért, ha valaki elkészít 1-1 recepteket (100 éves szeszfőző könyvekben sok van belőlük), akkor a végeredményben semmi mérgező nem lesz, így az igazi abszint nem is tiltott.
Ha nagyon érdekel, hogy hogyan sikerült mégis lejáratni az abszintot (50-60 évre volt szükség hozzá, sok mellébeszélésre és iszonyatos alkoholizmusra), az megint csak ott a cikkben.
Ja és hogy miért nem lehet kapni...hát nézz szét csak itt a gyiken. Mennyire divatosak a 10-15e Ft-os ismeretlen italok? A Cognac meg a Whiskey csak-csak elmegy ennyiért (ritkán), de az abszint?
A magyarok olyan jól elvannak a túlárazott festett vodkákkal (egyesek szerint finomak!), ráadásul az igazi abszint hígítva finom, a magyar olyat szinte elvből nem csinál, szóval nehéz dió lesz az elterjesztése.
A németeknél, franciáknál már elterjedt a valódi abszint, a spanyolok is gyártanak egyfélét, sőt a nagy hamisító cseheknél is van már 1-2, Svájcról nem is beszélve, ahol mindig is főzték, csak 2005-ig illegálisan.
Ebben a kérdésben pl valódi abszint van a képen:
http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__bor-sor-rovidit..
Külföldi webshopból ide is lehet rendelni, szépen beengedik a határon. Ma már egy csomó európai webshop foglalkozik igazi abszinttal (meg persze még több hamisítvánnyal...), és ami azt illeti, fehérüröm-kivonat (és így tujon) pont szokott lenni a hamisítványban is, ezzel adják el ugyanis. (A magyar címkén nem ez van, de a magyar címke viccnek van ott.)
Ennyire nem volt kedvem beleásni magam a témába, bár próbáltam wikiről olyat szedni ami alátámasztja, hogy tiltott, de nem találtam, így hát leírtam az(ezek szerint) internet által keltett tévhitet :)
Aki az itteni abszintra azt mondja, hogy finom.. khm.. :D Ha lenne önálló keresetem, akkor én például simán vennék egy üveggel a rendes abszintból, már csak a kiváncsiság miatt is és ezzel szerintem sokan vannak még így, lehet többet nem vennének mert drága, de kipróbálásra simán lehetne 1-1 üveget rakni a polcokra. Hány olyan italt láttam tejóisten, amiből van 200 a polcokon és a kutya se veszi..
Háát talán van egy olyan oldala is, hogy a rendes abszint igen finom. Tehát ha valaki megkóstolja, akkor garantált, hogy utánzathoz nem nyúl többet. Mert észreveszi, hogy nagyon nagy az átvágás. Magyarul az lenne a vége, hogy igazit úgyis csak 1x vesz, utánzatot meg többé egyet sem. Nos ezt egy importőr sem akarja:)
Beszéltem már webshoppal ezzel kapcsolatban, ők sem azt mondták hogy tiltott, hanem hogy nem hozzák be az importőrök.
Amúgy ha egy ital mindig ott a polcon, akkor azt azért valaki veszi, különben nem tartanák:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!