Mit takar az S% és a T%?
Elméletileg söröknél használatos, és az alkoholtartalomra vonatkozik, de mi ez tulajdonképpen? Mert a sima térfogatszázaléktól is eltér.
Egészen pontosan ezt olvastam: "Sűrűsége 17,5 Plato, alkoholtartalma pedig 5,5 S%; 6,75 T%."
Egyébként ennek a sörnek a térfogatszázalékos alkoholtartalma 8-8,1% (ha ez számít valamit).
Hmmm.
Kicsit én is gondolkodám.
A plato % a sör Balling foka. Olyan mint bornál a must cukorfoka.
Megkavartál rendesen az utolsó soroddal, mert azt mondtam volna, hogy a 6,75% a V/V, az 5,5% pedig a m/m. Biztos ez a 4 adat volt rajta?
Nem sörön olvastam, hanem egy könyvben, és igen, egy sorral félreolvastam a dolgot. :) Tehát a valódi mondat így néz ki: "Sűrűsége 18,5 Plato, alkoholtartalma pedig 6,8 S%; 8,5 T%."
Egyébként közben rájöttem a megoldásra, és elég banális. S%= súlyszázalék, T%= térfogatszázalék. Bár szerintem a könyv szerzőjén kívül más nem használja ezt a jelölést.
Mégegyszer köszönöm a választ mindkettőtöknek! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!