Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit takar az S% és a T%?

Mit takar az S% és a T%?

Figyelt kérdés

Elméletileg söröknél használatos, és az alkoholtartalomra vonatkozik, de mi ez tulajdonképpen? Mert a sima térfogatszázaléktól is eltér.

Egészen pontosan ezt olvastam: "Sűrűsége 17,5 Plato, alkoholtartalma pedig 5,5 S%; 6,75 T%."

Egyébként ennek a sörnek a térfogatszázalékos alkoholtartalma 8-8,1% (ha ez számít valamit).

2010. nov. 16. 22:07
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Hát ezt én se tudom mi a fene akar lenni pedig ez a szakmám. A súly vagy tömeg% m% a térfogat % meg V% így kell magyarországon is jelölni. Az természetes hogy alkoholos italoknál a térfogat %-ban kifejezett érték nagyobb mint a tömeg %-os hiszen az alkohol fajsúlya 0,8.
2010. nov. 16. 22:27
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszi a választ! Esetleg nem tudod, hogy hol tudnék ennek utánanézni (szakirodalom, v ilyesmi)? Mert neten kerestem, de semmi érdemlegeset nem találtam.
2010. nov. 16. 23:40
 3/5 anonim ***** válasza:
Fogalmam nincs ez nem kémiai téma sörgyártól kell esetleg megkérdezni.
2010. nov. 17. 00:06
 4/5 BeerHunter ***** válasza:

Hmmm.

Kicsit én is gondolkodám.

A plato % a sör Balling foka. Olyan mint bornál a must cukorfoka.

Megkavartál rendesen az utolsó soroddal, mert azt mondtam volna, hogy a 6,75% a V/V, az 5,5% pedig a m/m. Biztos ez a 4 adat volt rajta?

2010. nov. 17. 21:27
 5/5 A kérdező kommentje:

Nem sörön olvastam, hanem egy könyvben, és igen, egy sorral félreolvastam a dolgot. :) Tehát a valódi mondat így néz ki: "Sűrűsége 18,5 Plato, alkoholtartalma pedig 6,8 S%; 8,5 T%."

Egyébként közben rájöttem a megoldásra, és elég banális. S%= súlyszázalék, T%= térfogatszázalék. Bár szerintem a könyv szerzőjén kívül más nem használja ezt a jelölést.

Mégegyszer köszönöm a választ mindkettőtöknek! :)

2010. nov. 18. 15:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!