Milyen ízűek a grúz borok?
A grúz borok általában testes nehéz édes, vagy félédes, magasabb alkoholtartalmú italok, ízeik különbözhethetnek, de többnyire a gyümölcsös, fűszeres ízeik dominálnak.
A Kaukázus lejtőin pompás borszőlők teremnek és a borkészítésnek ősi hagyományai vannak arrafelé, állítólag a bor onnan származik még az őskorból, vagy az ókor elejéből.
Sajnos a Szovjet érában eléggé elromlott a borkultúra, még a híres grúz konyakot (ami borpárlat) sem értékelték kellően, a vodka szeretete mindent überelt, de azóta megint kezdik a grúz borok elnyerni helyüket a világban, de persze a minőségi borok elsősorban, mert létezik elég vacak olcsó tömegbor is, ahol nem a minőség, hanem a mennyiség és a szesztartalom dominál.
Ez utóbbiak nincsenek is rendesen palackozva, literes, vagy két literes műanyag flakonokban, vagy kimérve vannak árulva ám a fő ismérvük, hogy a világ hasonló jellegű, nem minőségi bortermését azért magasan verik.
Leginkább a nehéz spanyol borokhoz tudnám őket hasonlítani.
Személyesen voltam Grúziában, ahol volt szerencsém kóstolni a boraikból, de újabban nem feltétlenül kell ehhez kiutazni, bár a behozott fajtákat nem ismerem, de nem lehetnek rosszak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!