Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Sorba tudnátok állítani...

Sorba tudnátok állítani alkoholtartalmuk szerint ezeket az italokat? (Melyik a legerősebb, leggyengébb.)

Figyelt kérdés
Bor, whisky, sör, pezsgő, somersby, pálinka, vodka, likőrök úgy általánosságban, gin, martini és ha még valami gyakori szeszes italt kihagytam, akkor azt is légyszi vegyétek bele.

nov. 1. 23:03
 1/6 anonim ***** válasza:
81%

Sör, cider ("Somersby") a leggyengébb. Minimális különbség lehet, vannak pl. kifejezetten erős sörök, akár 8-10%-osak is, de a nagy átlag 4-5% között szokott lenni.

Utána jön a bor és a pezsgő, azok olyan 10-12% alkoholtartalmúak általában.

A likőrök ennél kicsit erősebbek, itt már szerintem nagyobb a szórás, 15-20% az átlag.

És végül jönnek a tipikus "tömények" (gin, vodka, pálinka, whiskey, de a gyomorkeserűk, rumok, konyakok, tequilák, mezcalok és még rengeteg más fajta ide tartozik), a normális minőségűek 37-től kezdődnek, és a határ szinte a csillagos ég. Az általam ismert legerősebb ital az absinthe, ez is fajta-(/szín-), illetve márkafüggő, nem ritka a 70-80% sem.

nov. 1. 23:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
75%

A boltokban kapható tömények; vodka,whisky,gin,pálinka..stb. átlag 40 % alkoholtartalmú.Persze van erősebb is.

Likőrök.Hát az Unicum,jéger is likőr.35 és 40 % alkoholt tartalmaznak.Így átlag 17-40 %-ig írnám.

Martini átlag:15-18%

Pezsgő,bor átlag:10-12%

Sör,somersby átlag:4-5%

nov. 1. 23:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
13%
Ennek a kategorizálásnak azért nincs értelme, mert nem mindegyiket töményen isszuk. A nagyon magas alkoholtartalmú italok többsége kifejezetten koktélok keverésére való. Sőt, van olyan ital is, amit fogyasztóként be semmi lehet szerezni, mert kizárólag vendéglátóhelyek birtokolhatják a közel 80-90%-os alkoholtartalma miatt.
nov. 2. 01:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
89%

3


Miért ne lehetne 80%-os italt venni a boltban bárkinek?Szerintem semmiféle törvény nem tiltja ezt..Tessék:

[link]

nov. 2. 01:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
69%
Sorba.
nov. 2. 08:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 Phoney ***** válasza:
64%

A Somersby nem italfajta, hanem egy italmárka, jellemzően 4,5%-os ízesített almabor szerű pancsok.


[alkoholos] Sör (divatos márkák legtöbbször 4-5%, néha több) prémium kínálat jellemzően 3-11%, illetve fagysűrítettek akár 60 fölött is lehetnek.)


Bor (jellemzően 10-14,5%, néha 10 alatt is, érlelt ritkaságok 18-20%-ig is mehetnek, de a legtöbb 15% fölötti bor nem tiszta bor, hanem likőrbor, pl. a portói, madeira, stb.). A fehérek inkább 10-12 közt gyakoribbak, száraz vörösből viszont ma rengeteg 13,0-14,5% közötti van magyarból is, külföldiből is.)

Boroknál tehát ma már nem 10-12% az átlag, hacsak nem az 1200 Ft alatti lőrékre fixálsz.


A pezsgő igazából a bor egy fajtája, 10-12% a legjellemzőbb, szerintem még száraz vörös pezsgőnél is (a 14,5%-ös pezsgő azért üthet rendesen :D )


Az a "Martini", amire te gondolsz, megint egy italmárka, sokféle ital tartozik bele, de a legtöbben csak a vermutjait ismerik, 15-18%. (A kisbetűs martini egy vermutos-gines koktél, ami itthon még a koktélbárok itallapjain sem mindig van rajta.)


A likőrök alkoholtartalma műfajilag igen változatos, tipik 15-55%, de lehet 80 is. (Az "abszintként" címkézett 60-80 fokos kommersz italok egy része is likőr, bár az igazi abszint sosem az.) A 15-20% jellemző a gyümölcs-, tejszín-, kakaó-, tojás-, stb. likőrökre, 20-30 az aperitif jellegű keserűkre, 30+ a kávé-, gyomorkeserű és egyéb növényi likőrökre. Az 55%-os Chartreuse is likőr.


Gin 37,5%-től felfelé. A legolcsóbbak 37,5%, a nemzetközi minőségi tételek legtöbbször 40, a különleges és a kisüzemi kiadások nagyon változatosak, 40-60 általában.


Vodka 37,5%-től, azon túl pontosan ugyanúgy, mint a gin.


Whisky 40-től, és az "alapkiadások" ritkán mennek efölé, de a prémium tételek nagyon változatosak, általában 40-60 közt, lehet több is.


[Kereskedelmi] pálinka 37,5%-től, prémium kat. jellemzően 40-45, de 86-ig akármennyi lehet. Háznál jellemzőbb a 45-52, minőségtől, jellegtől és ízléstől függően.


Amit a klasszikusokból kihagytál:


Brandy (magyar köznyelvben "konyak"): 36%-tól felfelé, minőségi tételek majdhogynem egységesen 40%-osak, különlegességek általában 40-60 közt. Vannak 36% alatti "márkás" utánzatok, illetve van a Metaxa [italmárka], aminek sokféle brandyszerű itala van, de egyik sem brandy. Van az eredetvédett francia cognac is (40%-tól, efölött csak különleges tételek), aminek a réges-régi köznevesülése a "konyak".


[Valódi] rum, ti. aminek RUM van a címkéjén: 37,5%-től, koktélrumoknál ez a tipikus (kivéve az overproof koktélrumokat, 70%+), de önálló italnak való minőségi rumoknál ugyanolyan változatos, mint a whiskynél.


Rumutánzatok (rum verschnitt, inländerrum, Portorico [márka], "Sütő likőr", matróz szeszesital, stb.) na itt minden van, 20-80%-ig kb.



ma 01:30

Olyan szeszesital nincsen, amit kizárólag vendéglátóhelyek használhatnak, max. olyan, amit kevés boltban árulnak. Az európai szeszfinomítók 96,5% v/v tisztaszeszt szoktak kitolni magukból, semmilyen törvényi akadálya nincsen szeszesitalként feltenni a boltok polcaira. Más kérdés, hogy a 96%-os szesznek igen magas az adóvonzata (ugye 2,4× annyi, mint a 40-esnek), szóval nehéz eladni. Egyébként viszont sokféle italt lehet kapni 40-90% közt is, persze nem a sarki Coop-ban...)

nov. 2. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!