Egy doboz 0,5% alkoholtartalmú sör után mikor lehet vezetni?
Venni akartam magamnak egy alkoholmentes sört. Rá van irva a dobozára, hogy "non-alcoholic" viszont a doboz hátuljára az van írva, hogy 0,5 százalék alkoholt tartalmaz.
Ha ezt most megiszom mikor vezethetek kb?
3. válasz a helyes.
1. és 2. nagyon félreolvasta a kérdést. NULLA egész ÖT százalék.
Még a 2%-os is teljesen kimegy fél óra alatt.
Fél százalék meg természetes módon is előfordulhat a szervezetünkben, így a szondák is e fölé vannak állítva.
Amit egy alkoholmentes sör után fújni tudsz (bár kb. garantáltan 0,00 lesz), az „orvosszakértői szempontból nem értékelhető”. Ha ott azonnal vért tudnának venni tőled, akkor sem. Ha nem így lenne, akkor nem lehetne törvényesen alkoholmentesnek nevezni az 0,5% alatti sört, nem hülyeségből van az kitalálva.
(Egyébként az nem 0,5%-os, hanem 0,5% alatti. Kefirben meg egy csomó erjesztett élelmiszerben is lehet ennyi, mégse jutott még eszébe senkinek, hogy az után nem lehet vezetni.)
Pár éve egy reggel munkába indultam. Teát ittam, és vajas kenyeret ettem. Előző este a vacsorához ittam 1,5 dl bort. Megállított a rendőr, és szondába kellett fújnom. A szonda azt mutatta, hogy ittam. Esküdöztem, hogy nem ittam, valószínűleg nagyon határértéket mutathatott, mert elengedett.
Indulás előtt bekaptam egy zöld színű, alma ízesítésű gumicukrot, amit azelőtt nyeltem le, amikor megállítottak. Ha jól emlékszem, Haribó volt. Nem tudom, hogy a kb. 10 órával korábbi 1,5 dl bort mutatta-e, vagy a gumicukornak van olyan összetevője, amit a szonda megérez.
9. Az előző esti másfél deci bor légalkoholszintje már régen nulla.
80 kg tömeggel számolva, 6%-os bor 2 dl véralkoholszintje kb. 70 perc múlva lesz nulla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!