Miért van mostanában sok ismert whiskyben színezék?
Eddig is volt, csak nem mindig volt ráírva. Az ismertebb amerikai whiskyfajtákban nincs, mert azoknál kötelező a vadonatúj kiégetett hordó, ezért már hónapok után is szép aranybarna színük van, fölösleges színezni. (Érdekes lenne, ha natúr Jim Beam whiskyn láttad volna, bár a magyar forgalmazók néha ma is össze-vissza irkálnak.)
A használt ex-bourbon hordóban viszont – föleg a többedszerre használtakban – sokszor akár 10 év fölött is csak csúnya, halvány pisisárga lesz a whisky, tömeges eladásra kb. piacképtelen volna, az ilyen szín csak hozzáértők szemében elfogadható. Egy 3 éves olcsó skót whiskynek karamell nélkül kb. olyan színe van, mint a Havana Club 3 éves rumnak, szinte semmi, minimális szalmasárga.
3 évig pedig muszáj érlelni (az EU-ban eladott whiskyt legalábbis), mivel jövedéki termékről van szó, nem tudnak a semmiből addig csak papíron létező szeszt előhúzni, mert akkor már adót is tudnának csalni, azt pedig az állambácsi ugye sehol nem szeretné. Meg a konkurencia sem szeretné, ha egyesek ügyeskednének, szóval ha egy ital szabálytalan, akkor általában repül is a feljelentés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!