Mit jelentenek a borokon ezek a feliratok?
A kadarka egy kék szőlőfaja. Önmagában egyáltalán nem utal minőségre. A talajtól függően másfajta bort ad. Készülhet belőle „kannás” szintű, de egészen kiváló bor is. A muskotály is szőlőfajta. Van belőle bornak való és csemege is. Szintén nem utal minőségre.
A cuvéé (küvé) házasított bort (is) jelent. Nem két lőre összeöntése, hanem már a mustot is többféle szőlőből készítik, de a lehet a must és borok összeállítása is. Ez esetben akkor miért nem összeöntése? Tk., az, csak nem véletlen, esetleges, ez van itthon módon, hanem tudatosan társítva.
Sehonnan nem tudod a címke alapján, hogy melyik jó, ahogyan semmilyen más italnál sem. (Léteznek persze kategóriák, amiből nem éri meg kimondottan rosszat csinálni, de attól még lehet felejthető, különösen ár/érték arányban.)
Ahogy veszed a borokat, mindig jegyezd meg, hogy melyik bor melyik pincészettől volt és milyen szőlőfajtákból, és akkor majd idővel kialakul, hogy melyik pincészetekkel vagy elégedett és milyen szőlőfajták szoktak ízleni.
A bor aljának nézése nem tudom miért lett lepontozva, ennek van alapja.
Szóval nem minden lapos aljú bor rossz, de aminek horpadt az alja, az valszeg jobb kategória.
ma 11:14
De semmivel nem ér többet, mintha csak az árát néznéd. Ha valamit "jó bornak" akarnak eladni, akkor azt úgy is fogják palackozni. Ennyi erővel ha 1500 fölött van nemakciósan, akkor az "jobb bor", csáó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!