Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért van, hogy a szeszek...

Miért van, hogy a szeszek különféleképpen hatnak a mentális állapotomra. Van Chardonnay bor amitől szerelmes vagyok, kenyérre kenhető, de van pl a whisky amitől szétütök mindenkit? A sörtől, csendes beforduló, a metaxától imádok mindenkit? Miért?

Figyelt kérdés

ápr. 11. 21:01
1 2
 11/13 Phoney ***** válasza:
100%

Úgy, hogy az alkoholnak nem egyenes lineáris hatása van az emberi pszichére, így a saját elvárásaid is igencsak befolyásolják, hogy mi lesz a végeredmény.

Az általad leírt példák végtelenül sztereotipikusak, tehát itt a farok csóválja a kutyát, előre megvan mélyen a kis fejedben kulturális sztereotípiákként, hogy ettől ilyennek, attól meg olyannak "kell" lenni, és hát olyan is leszel.

Amíg nem értettem az italokhoz, nekem is megvoltak ezek a mítoszaim; amióta nem hiszek bennük, és amióta minden italt megtanultam normálisan adagolni, azóta mind tökegyformán hat rám.

Fiziológiai hatás terén egyébként csak annyi különbség van a különböző italok között, hogy

1. a különböző ízű és állagú italokat eleve nem egyformán fogyasztod (eltérő ütemben és eltérő mennyiségben viszel be alkoholt)

2. a felszívódás sebességét is befolyásolja az alkohol-, cukor- és esetleges szénsavtartalom, így hiába fogyasztasz akár ugyanannyi alkoholt, eltérő véralkohol-görbét fog produkálni meredekségben és magasságban is, és ettől is lehet egész más az ittasság

Hogy "más anyagokat tartalmaznak", az egy igen ósdi, sokszor megbukott elképzelés, ugyanis legális italokban semminek nincs olyan jelentős pszichoaktív hatása, hogy ennyire módosítsa az alkohol hatását. (Pl. van itt egy válaszoló, akinek becsípődött a komló, de hát ehhez képest egy lepkefing komlótartalmú olcsó lager meg a legdurvábban rommá komlózott kézműves sörök közt sincs megfigyelhető különbség.)

ápr. 13. 14:23
 12/13 A kérdező kommentje:
Nem, nem jól látod. Nem egy könyvből idéztem. Úgy gondolom, sőt nem is - úgy érzem, hogy az alkoholok kémiai vegyületei eltérnek egymásról. Talán nem annyira nagyon, DE bizonyos eltérés a mulekula szerkezetében igen is hatással vannak az egyének mentális állapotára. Eltérően hatnak, de biztosan van valami hatása az egyén tudati állapotára. Igazán arra lettem volna kíváncsi, hogy milyen esetben és hogyan hatnak eltérően az emberi agy GABAa receptoraira? Mennyire működnek természetesen módon re-uptake inhibitorként - eltérő molekula szerkezetnél? Lehet pont egy kis változtatás a kémiai vegyületen és máris eltérően hat egy bizonyos alkohol a többihez képest, úgymond máshogy kapcsolódik egy receptorhoz miáltal az érzéseim is másként alakulnak. Na :) kb ezt szerettem volna megkérdezni.
ápr. 21. 20:00
 13/13 Phoney ***** válasza:

Senki nem mondta, hogy könyvből idézted. Több évzidedet éltél, kismillió kulturális minta él a fejedben, arról is többek közt, hogy chardonnaytől szerelmes az ember, a whiskytől meg szétüt mindent. (A töménytől egyébként lehet agresszívebbnak lenni a hirtelem megugró véralkohol miatt, de nálad ez max. akkor játszik, hogyha a whiskyt sokkal gyorsabban szoktad inni, mint a Metaxát.)

Az etanol minden italban teljesen ugyanaz, persze sokféle más anyag (kongener) is képződik az alkoholos italok készítésekor kis mennyiségben, elég változatos összetételben, de ezek nemcsak italfajtánként, hanem italról italra is gyakran eltérnek, és semmilyen tudományos alapja nincs annak, hogy így el tudnák téríteni az etanol hatását. Mondom, ezek a különbségek csak olyanoknál jelentkeznek, akik hisznek is bennük, illetve akik a különböző italokkal teljesen eltérő véralkohol-görbéket szoktak produkálni.

ápr. 22. 06:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!