Mennyi a Tokaji borok cukortartalma?
A tokaji borvidéken is sokféle bort készítenek, száraz, félszáraz, félédes, édes borokat.
A borok cukorfokára a szőlő cukorfoka, és a borász tevékenysége van alapvető hatással.
A borok elkészítéséről nem nagyon találsz lépésről-lépésre leírást az interneten, az egy tudomány, amikor már a borász előre tudja, hogy mit fog elérni.
A cukorfokokat meg tudod nézni az interneten is, de azokból sok információ nem derül ki a bor készítésének folyamatáról (mikor szüretelték, milyen cukorfokkal, hogyan kezelték, stb.)
A boroknál vannak jó, és kevésbé jó évjáratok, napsütéses, csapadékos, meleg, hűvös évek, ami gondolom nem újdonság.
A szamorodni cukorfoka:
Furmint, hárslevelű, sárga muskotály, kövérszőlő, kabar, zéta is lehet tokaji.
#2#
Nem jól tudod, a magas cukortartalmú szőlőből úgy készülnek az édes borok, hogy az erjedési folyamatot a megfelelő időben a borász megállítja, nem engedi az összes cukrot alkohollá alakulni.
Amennyiben nem állítja le a folyamatot, valóban száraz, de magas alkoholtartalmú bor lesz a magas cukortartalmú mustból is, ami nem feltétlenül cél.
Az édesítésre persze vannak egyéb praktikák, amelyek jelentős része borhamisításnak minősül, de attól még léteznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!