Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Magyarországon miért nem...

Magyarországon miért nem lehet mézsört kapni?

Figyelt kérdés

2024. jan. 13. 20:56
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Hozzátenném, otthoni körülmények között is el elhet készíteni, nem is olyan nehéz, csináltam én is kétszer.
2024. jan. 14. 05:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/18 anonim ***** válasza:
10%

12 én meg öt és félszer. Az utolsó felénél meguntam, és kivágtam az egészet a pi.ba

Azóta utálom a mézsört.

Igyál inkább Drehert, az 5 perc meló, amíg a pulthoz viszed, szívesen, egészségedre!

2024. jan. 14. 12:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/18 Phoney ***** válasza:
100%

A mézsör és a mézbor között nincs igazi különbség, aszerint szokás ennek vagy annak nevezni, hogy éppen sörre vagy borra hasonlít jobban. (Illetve létezik olyan vegyes mézsör is, amit kevert maláta-méz cefréből erjesztenek, ez a kisüzemi sörfőzdékben divat.)


Amiben nincs ízesítés, azt mézbor néven találod. De otthon megcsinálni is nagyon könnyű, akár sima palackos erjesztéssel, magas (20-24) cukorfokra hagyva borélesztővel elég nehéz elrontani.

2024. jan. 14. 14:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/18 A kérdező kommentje:
És milyen lett? Finom? Én még soha nem ittam.
2024. jan. 14. 15:34
 15/18 Phoney ***** válasza:
100%

Egész jó volt, csak még a legolcsóbb mézből is annyiért jön ki, hogy nekem nem éri meg. Érdekesebb mézbort meg karakteresebb mézfajtákból lehetne csinálni, amik drágábbak.

Amúgy ugyanaz a fajta erjedt illata lesz, mint a bornak, csak gyümölcsös helyett mézes.

2024. jan. 14. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/18 anonim ***** válasza:
Nekem is jól sikerült, az első még nem volt az igazi, kicsit szerintem túl sok somlót tettem hozzá - megvolt a pontos mennyiség ami ki volt számolva az én mennyiségemhez, aztán maradt még egy csipet én meg gondoltam jó hát ettől csak nem lesz baja, baja igazából nem is lett csak ízben kicsit jobban volt jelen mint amennyire kellett volna, a másodiknál már pontosan követtem a receptet az nagyon finom lett.
2024. jan. 14. 21:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/18 anonim ***** válasza:
100%

Belinkeled, hogy na ezek mézsörök és már az oldal nevében is ott van, hogy honigwein. (wein=bor!) :D

Ránézésre is inkább borok. Nem egy nagy történet bármit is kierjeszteni. Vegyél mézet, meg egy kisebb jól záródó edényt amit alaposan moss el. Annak fedelébe építs be egy kotyogót, aljába esetleg csapot! Öntsd bele a mézet, ahogy előttem írták melegvízzel hígítsd ki és állítsd be 22-23 cukorfokra, ahhoz, hogy bort kapjál! Hagyod kihűlni, rászórsz borélesztőt, és kierjedés után palackozod, ennyi!

Mézsört én még nem ittam és őszintén szólva nem is vágyom rá, még arra sem, hogy megpróbáljak készíteni, de hát merem feltételezni úgy kell bánni vele, mint pl. egy sörsűrítménnyel. Hígítsd ki melegvízzel, állítsd be kb. 12 brix fokra (az hozzávetőlegesen ilyen 4.7-5.2% alkoholt jelent majd, mert némi benn maradt cukor azért lesz, azzal számolni kell), hagyd kihűlni, menjen le 25 °C alá! Szórj rá valamilyen sörélesztőt, mondjuk mivel nem hidegben erjeszted így valamilyen ale tip. élesztőt és hagyd kierjedni. Ha megakarod komlózni is, hogy legyen kicsit sör jellege, akkor vásárolj hidegkomlózáshoz komlókivonatot, tedd be egy komlózó zsákba (valaki nem szokta abba sem beletenni) és még kierjedés előtt, amikor már csak néha-néha bugyog a kotyogó, akkor felnyitod az edényt, beledobod és visszazárod. Én pl. citrával próbálkoznék, az szerintem jól állhat neki. Mikor teljesen kierjedt, fogj sörösüvegeket, vegyél koronazárat (a söröskupak) és koronazárót (a cucc, amivel rányomod a kupakot), fél literes üvegekbe szórsz 4-5gramm cukrot, majd rátöltöd a sört, rányomod a kupakot és szobahőmérsékleten tárolod 2-3 hétig, majd beteszed hűtőbe kb. 2 hétre. Cukrot azért kell hozzáadni, mert az az üvegben kierjed, emiatt pedig szénsavas lesz a söröd!

Egyébként édes hogy a bús ....... lenne amúgy a mézsör, ha egyszer a cukor kierjed? Szóval akkor édes csak, ha azt ízesítik vagy az erjedést leállítják! Ahhoz, hogy édes legyen szükséges valami nem erjeszthető "cukor", magyarul édesítőszer vagy túl cukros közeget kell teremteni, ami annyira nem cukros, hogy az erjedés se tudjon elindulni, de annyira cukros, hogy az erjedés eltudjon jutni egy olyan alk. fokig ami már megöli az élesztőt, de még benn marad jelentős mennyiségű cukor, így a benn maradt cukor mennyisége tud annyi lenni, hogy azt ki is érzed, tehát édes lesz, de ebben az esetben egy eléggé erősen alkoholos borra számíthatsz. Esetleg úgy lehet még, hogy az erjedést kell félúton megakasztani, de ha megakasztod avagy "túl cukrozod", akkor az max. bor lehet otthoni körülmények között, mert karbonizálni nem fogod tudni cukorral (nyilván nem), azaz az ilyen készítményt szénsavval úgy dúsítják (mint pl. a szódát, üdítőket, ipari söröket).

2024. jan. 16. 09:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/18 A kérdező kommentje:

Mézsör, mézbor... Sokféleképpen hívják. Magyarul elvileg mézsör a hivatalos neve. Angol nyelven mead a megnevezése, én erre az italra gondolok.


Néztem már recepteket és a youtubeon videókat, hogy csinálják. Mézhez hozzáöntik a vizet, összekeverik, belekeverik az élesztőt, ráraknak egy légáteresztő kupakot, hogy tudjon erjedni.


Vannak gyümölcsös verziók, ahol málnát, almát vagy más gyümölcsöt adnak hozzá.

https://www.youtube.com/shorts/KNrpsjH9aZg

2024. jan. 18. 01:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!