Mi az egészségtelenebb? Tömény vagy bor?
Olyan mennyiségben gondolom az összehasonlìtást, hogy a végén a bevitt netto alkohol mennyiség ugyanannyi.
70-es férfiről van szó, ha ez számìt.
Ha nemcsak a mennyiség egyezik, hanem olyan ütemben fogyasztja, hogy ne szívódjon fel gyorsabban az alkohol, akkor nincs érdemi különbség. Maximum annyi, hogy ha egyben kapkodja be a féldeciket, ráadásul valami jó karcos szarból, akkor nagyobb irritációt okoz a nyelőcsőben, gyomorban.
Az a többszáz éves tapasztalat, hogy a tömény károsabb, azon alapszik, hogy a töményes alkoholisták jellemzően több alkoholt és/vagy gyorsabban isznak, illetve gyorsabban is tud felszívódni egységnyi alkohol a kevesebb folyadékból, így akár olyan véralkohol-görbéket és -szinteket produkálnak, amilyet borral nem is lehet.
Annak sincs igazi tudományos alapja, hogy a mai értelemben vett "rossz minőség" komoly különbséget tenne; ez igazán a 19. század végéről származik, amikor még mai értelemben nem létezett fogyasztóvédelem, és általában büntetlenül pancsolták az olcsó italokat össze-vissza (pl. terpentines "gin", klórantimonos-rézszulfátos "abszint", különféle szintetikus aromák bármilyen egészségügyi tesztelés nélkül, stb.), és azóta beragadt az orvosi köztudatba, hogy az olcsó ital káros. Meg persze azért is, mert a masszív alkoholisták elsöprő többsége a legolcsóbb italokat issza, és hát akkor biztosan a minőség a gond...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!