Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A lett kevés otellóm körülbelü...

A lett kevés otellóm körülbelül 4-5 napig forrott, aztán leállt. Kicsit ecetes az íze. Mire számítsak, mit tehetek vele?

Figyelt kérdés

Szerintem már addig is erjedezett, ami előtt kipréseltem.

Szokott ez így lenni a korábbi éveken is.... Mert leszoktam szemezni...(csak annyi van hogy ez megtehető)... De így is eltelik legalább egy hét mire végzek a szemezéssel és ledarálom).... Eddigre jellemzően már beindulnak benne folyamatok.

Az idén mindösszesen körülbelül 20 liter folyadékról van szó....

De ezzel is volt sok munka Nem szeretném hogy kidobódjon.

2023. okt. 23. 19:29
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

A szőlőt nem szemenként szokás szemezni. Egyik kezeddel megfogod a szárát, a másikkal meg lehúzod róla a szemeket. 20 kilóval negyedóra alatt végezni lehet, ha gyors vagy. Ha lassú, akkor félóra. Ha pár kisebb szárdarab benne marad, az nem probléma. Az már inkább, ha napokig rothad a szár helyén. Ha levegőt kap, akkor nem erjed, hanem rothad. Ez lehetett nálad.

Ha leszemezed, aztán ledarálod (úgy frissen), aztán légmentesre lenyomkodod, úgy 2-3 napig lehet "dögleszteni", azaz, héjon áztatni, hogy még erősebb színe legyen. Viszont a héjban és gyümölcshúsban van a pektin, vagyis az az anyag, amiből a metilalkohol lesz, úgyhogy nem annyira jó ötlet mégse. Én frissen kipréselem, a mustot olyan edénybe teszem, amibe nem sok levegő fér (ill. a keletkező szén-dioxid ki tudja szorítani belőle az oxigént, hogy ne ecetesedjen meg), aztán ott tartom, ameddig ki nem forrt. Akkor lefejtem, és légmentesen lezárva tárolom. A törkölyt meg hozzáteszem valami cefréhez, mert főzéskor le lehet belőle választani a metilalkoholt.

Ha 4-5 nap után leállt a forrása, az attól van, hogy hideg helyre tetted. Vidd melegebb helyre, hogy újra beinduljon. Arra vigyázz, hogy oxigént ne kapjon, mert tönkremegy.

2023. okt. 25. 18:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!