A lett kevés otellóm körülbelül 4-5 napig forrott, aztán leállt. Kicsit ecetes az íze. Mire számítsak, mit tehetek vele?
Szerintem már addig is erjedezett, ami előtt kipréseltem.
Szokott ez így lenni a korábbi éveken is.... Mert leszoktam szemezni...(csak annyi van hogy ez megtehető)... De így is eltelik legalább egy hét mire végzek a szemezéssel és ledarálom).... Eddigre jellemzően már beindulnak benne folyamatok.
Az idén mindösszesen körülbelül 20 liter folyadékról van szó....
De ezzel is volt sok munka Nem szeretném hogy kidobódjon.
A szőlőt nem szemenként szokás szemezni. Egyik kezeddel megfogod a szárát, a másikkal meg lehúzod róla a szemeket. 20 kilóval negyedóra alatt végezni lehet, ha gyors vagy. Ha lassú, akkor félóra. Ha pár kisebb szárdarab benne marad, az nem probléma. Az már inkább, ha napokig rothad a szár helyén. Ha levegőt kap, akkor nem erjed, hanem rothad. Ez lehetett nálad.
Ha leszemezed, aztán ledarálod (úgy frissen), aztán légmentesre lenyomkodod, úgy 2-3 napig lehet "dögleszteni", azaz, héjon áztatni, hogy még erősebb színe legyen. Viszont a héjban és gyümölcshúsban van a pektin, vagyis az az anyag, amiből a metilalkohol lesz, úgyhogy nem annyira jó ötlet mégse. Én frissen kipréselem, a mustot olyan edénybe teszem, amibe nem sok levegő fér (ill. a keletkező szén-dioxid ki tudja szorítani belőle az oxigént, hogy ne ecetesedjen meg), aztán ott tartom, ameddig ki nem forrt. Akkor lefejtem, és légmentesen lezárva tárolom. A törkölyt meg hozzáteszem valami cefréhez, mert főzéskor le lehet belőle választani a metilalkoholt.
Ha 4-5 nap után leállt a forrása, az attól van, hogy hideg helyre tetted. Vidd melegebb helyre, hogy újra beinduljon. Arra vigyázz, hogy oxigént ne kapjon, mert tönkremegy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!