Létezik egyáltalán félszáraz vörösbor?
Nem teljesen marketing szöveg. A literenkénti maradékcukor tartalom a bortörvény szerint meghatározza a besorolást:
Száraz: <4 g/l - A bor cukortartalma kevesebb mint 4 g/l vagy legfeljebb 2 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett, titrálható savtartalmat, de legfeljebb 9 g/l lehet.
Félszáraz: 4-12 g/l - A bor cukortatalma 4-12 g/l között van vagy legfeljebb 4 g/l-rel haladja meg a borkősav g/l-ben kifejezett titrálható savtartalom kétszeresét, de legfeljebb 18 g/l.
Félédes: 12-45 g/l
Édes: >45 g/l
Pont ahogy Koliv is írja, törvényileg van előírva, hogy milyen megnevezéssel lehet eladni és még az is, hogy mi számít bornak és mi nem.
Itthon relatív kevés a félszáraz bor. Miért? A borászati kúltúrának köszönhető. Inkább száraz borokat készítenek, illetve félédes és édes borokat. A félszáraz bor bizonyos fröccsökhöz passzolna, de itton a fogyasztói társadalom vagy a száraz, vagy az édes felé húz, a félédes is azért népszerű, mivel olcsóbb az előállítási költsége és alacsonyabb cukortartalmú must is jó hozzá, ami a szőlészeti ágnak hozza a profitot, ugyanis nagyon magas cukortartalmú borszőlőknek specifikus környezet kell (Kellő napfény, ideális csapadék, megfelelő talajtípus a megfelelő tápanyagforrásigények kielégítésére, ökológiai megfelelősség és a kártevők hiánya.), ami drágább termesztést igényel sajnos.
Amúgy ízre érzékelhető a különbség a félszárat és a száraz bor között. Illatra lehet azonos, de ízre, főleg utóízként jellegzetes a félszáraz és a száraz közti különbség.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!