Különböző fehérboroknál ízre nagyon lehet érezni a különbséget?
Ha valaki nem ért a borokhoz, az megérzi a különböző fehérborok ízeit?
Mint pl. Chardonnay, Hárslevelű, Furmint, Muskotály stb…
Attól függ. Ha egymás után kóstolja őket, akkor azért illene.
Ha csak évente 1x elszopogat valamiből pár kortyot, akkor biztosan nem.
Nagyon durva eltérések vannak, jól lehet érezni. Hogy azonosítani tidja-e egy laikus vakteszten, és teljesen alapszinten, abban már nem vagyok biztos, de azert nem olyan nagy tudomány.
A tanninokat, savakat és a többi marhaságot meg biztosan nem.
"Ha valaki nem ért a borokhoz, az megérzi a különböző fehérborok ízeit?"
A nagyon hasonló borok között valószínűleg nem, de van sokféle bor, és olyan nagy különbségek is vannak, amit már nem lehet nem észre venni.
Meglehet egyetlen bort sem ismerne fel egy vakteszten, de azt megérezné, hogy "ez nem olyan volt, mint a másik"
Az kizárt, hogy az összes bor között megérezné a különbséget, pláne, ha csak a szaglás, ízlelés alapján tesztelne, a bor színét sem látná, és az összehasonlításokban pl csak a száraz borok lennének.
A plusz probkéma, hogy néhány "ez nem olyan" után már nem érezné a különbségeket.
Minden embernek van bizonyos ízlelő képessége, a borivók többsége sem tudná vakon megmondani az összes borról, hogy az pontosan milyen fajta.
A lényeg, hogy az összhatás alapján a bor finom, vagy hibás.
Nem nagyon lehet érezni különbséget a boroknál. Max nagyon minimálisan annyit, hogy az egyik nagyon savanyú a másik meg édeskés.
De persze az önjelölt borász divatsznobok még azt is megmondják melyik oldaláról szüretelték a szőlődombnak...
8. A savanyú bor rossz bor. Olyan forgalomba nem is kerülhet. A száraz nem savanyú.
A kérdésben nem szerepel az azonosítás. Én csak iszom a birt, de nem értek hozzá.
De ha elém tesztek három pohárral, három kúlönfélét, érezni fogom, hogy nem egyformák. Ha viccesen mindbe ugyanaz kerül, azt is. Ezért írtam korábban a markáns eltérést.
És az sem ördöngösség, hogy mondjuk irsai olivért, hárslevelüt, rizlinget stb. Sejtsen valaki a pohárban.
Ahhoz már jól kell érteni hozzá, hogy elemezni tudja valaki. És ahhoz is, hogy valaki azt mondja, ez a Sárpatakhy József bora, formint, 2014-es évjárat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!