Mit jelöl a Csehországban és Szlovákiában használatos jelölés a sörökön,mint például 7-es 10-es, 12-es? Ez náluk nem az alkohol %-ban kifejezett értéke.
Eredeti extrakt balling fokban, ami gyakorlatilag megfeleltető a % erjesztető cukornak (nagyrészt maltóz, a maradék dextrinek stb).
Erjedéskor, amit az élesztő fel tud használni, abból alkohol, CO2, egyéb metabolitok (aromaanyagok), kis része asszimilációs veszteség (szaporodás, sejttömeg növekedés). Amit nem tud felhasználni, az a maradék extrakt, ezek a magasabb szacharidok a testesség, viszkozitás fontos alkotói.
Az, hogy az eredeti extrakt %ból mennyi alkohol lesz az a cefrézés és az élesztő tulajdonságainak a függvénye.
Az eredeti extrakt % ezért inkább arra utal mennyi "anyag" van a sörben, ill. mennyiből lett; de természetesen jó közelítő indikáció az alkoholra is azért. Szárazabb sörök azonos eredeti extraktból több alkoholt tartalmaznak, testesebbek kevesebbet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!