Milyen gyengének kell lennie egy alkoholos italnak, hogy mondjuk egy sivatagban már ne haljak szomjan, ha csak azt ihatom?
Úgy tudom (meg tapasztalom is), hogy a sör folyadékmennyisége nem tudja ellensúlyozni az alkohol vízhajtó hatását, hiszen ha 6-7 sört megiszok, dehidratált leszek. Feltételezem akkor, hogy ha csak sört ihatnék, előbb-utóbb szomjan halnék. Vagy nem? Csak mert hallani ilyen legendákat, hogy vannak alkoholisták, akik szó szerint sört és fröccsöt isznak víz helyett.
De mondjuk egy 2%-os citromos sörben már több a folyadék, mint amennyit szárít az emberen?
Tudok olyan esetről, amikor 8 órát kocsikáztak át a sivatagon légkondi nélkül, viszont elektromos hűtőláda volt a kocsiban. Az utasok hideg sörrel hűtötték belülről magukat, a kólát meghagyták a sofőrnek.
Kívűlről: a pólójukat nyomták bele időnként egy vödör vízbe, amíg az száradt, valamennyire hűtött.
Volt vagy 40 fok. Egyikük sem halt szomjan.
2 doboz egy napra nagyon kevés. Napközben nagyon meleg van. Hiába száraz a levegő, 40 fok fölött izzadsz, mint a ló. Egy órát kellett várjak Irakban fél liter vízzel. Azt hittem szomjan halok. Leguggolva igyekeztem magamra árnyékot vetni. Egy csavart minaretre akartam felmászni.
Valami ilyesmire:
Kiszálltam a buszból -"fél óra múlva jönnek értem".
Volt az bő egy óra is.
Ráadásul a feljáró félúton le volt omolva.
Valamiért nem jó a link.
Van másik:
A minarettől pár száz méterre volt az út, nem mertem megkockáztatni, hogy az úttól távol, a minaret árnyékában várjak.
Biztos igazad van, nem voltam sivatagban. Alkohollal hamarabb meghalsz mint sima vízzel ez egyértelmű.
Citromos 2%-os meg alkoholmentes sör ajándék amúgy ilyen helyzetben hiszen ebből lehetetlen úgy berúgni, hogy másnap dehidratalt legyél. Üres gyomor kell és rengeteg-rengeteg.
Ha tömény van nálad például és azt nyomod a sivatagban folyadékként, garantált a halál.
Az alkohol nem automatikusan hajtja ki a vizet, a szervezet pedig nem fog önként múmiát csinálni magából, úgyhogy egy bizonyos hidratációs szint alatt nem fog még több vizet kihajtani belőled, csak a nélkülözhető mennyiséget. Ezért is nem lehet szomjan halni a piálástól, akármennyit is vedelsz napokon át.
Szóval igazából nem az a kérdés, hogy milyen alkoholtartalomig nem halsz szomjan, hanem az, hogy milyen alkoholtartalmig tudsz elég vizet bevinni úgy, hogy közben ne kapj alkoholmérgezést. Arra mernék fogadni, hogy 5%-os sörön lazán túl lehet élni nagy melegben is, de amúgy közel biztos vagyok benne, hogy egyes alkoholisták napi folyadékbevitelében megvan akár a 15% átlag alkohol is. Olyan többnapos bulikról, fesztiválokról meg nem egy ember beszámol, hogy sör-bor-töményen kívül semmi mást nem ittak, mégse kerültek a szomjhalál szélére, szóval valahogy csak pluszra jött ki a hidratációjuk 7-10% körüli átlaggal is.
Egyébként egyértelműen jobb lenne tetszőleges jóleső mennyiségű sör, mint napi 2 dobozzal aszalódni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!