Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Kinek mi a véleménye szakéról...

Kinek mi a véleménye szakéról (sake, japán rizsbor)? Nemrég kóstoltam és valami meghatározhatatlan íz és fizikai élményben volt részem

Figyelt kérdés

Számomra legalábbis olyan volt, mintha "üres bort" innék. Azaz pontosabban magát a borélesztőt innám meg. Azaz az ember érzi azt a jellegzetes "élesztős ízt", mint amikor a bort kóstolja, és várná, hogy jöjjenek a következő íz és illat élmények. Azaz érezni pl, a szőlőt illetve az aromát, amit esetleg egy jobbféle bornál elvárna az ember, továbbá a savasságot vagy édességet, de semmi, ezek elmaradnak. Csak ez a fura "élesztős íz", ami egyáltalán nem kellemetlen, csak szokatlan, és leérve a gyomorba sem hajtja a gyomrot aktív gyomorsav termelésre. Ehelyett valami kellemesen meleg, bizsergető érzés járja át az ember gyomrát, ami aztán kiárad az ember testébe. Legalábbis az első 1 dl-s pohár után. A 2. ill. 3. pohár után meg jobban elbódul, mintha ugyanannyi tömény, 50-fokos pálinkát ivott volna meg. (Legalábbis ez egyéni tapasztalat.) Viszont ugyanakkor majdnem olyan érzés is, mintha csak sört ivott volna az ember. Persze nagyon tömény sört 14-15%-os alkoholtartalommal - persze szintén a megszokott ízek (pl. komló) nélkül.


Tehát mintha ivott is volna az ember, meg nem is. Ugyanakkor mégis azt érzi hogy belülről egyből fölmelegszik, az alkohol a fejébe száll, a gyomra nem háborog és semmilyen utóíz nem marad a szájban hosszú távon (ugyanis az élesztős íz hamar eltűnik).


Nekem legalábbis ez volt a tapasztalásom. Nem mondom azt hogy kellemetlen volt, inkább azt hogy fura, de mégis kellemes. Ilyen se ilyen-se olyan.


(Arra lennék kíváncsi, milyen lehet vajon, amikor ezt az italt melegen isszák? Én a forralt boron kívül nem tudok elképzelni semmilyen más alkoholtartalmú italt melegen - talán az abszintot, de ez a furcsa "élesztős lé" nálam kb. annyira elképzelhetetlen, mint a britek hírhedt "meleg söre", ami biztosan jó lehet, de a "legjobb akkor lenne, ha visszatöltenék a lóba" - ahogy a közismert vicc is említi.)



2023. márc. 23. 15:34
 1/7 anonim válasza:
100%
Azért isszák melegen mert akkor jobban kiadja az ízét :)
2023. márc. 23. 15:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:

"a forralt boron kívül nem tudok elképzelni semmilyen más alkoholtartalmú italt melegen"


Rumos tea,grog..

2023. márc. 24. 00:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 A kérdező kommentje:

# 2


"Rumos tea,grog.."


Talán, de a rum a teában nem egy konkrét "alkoholos ital". (Tehát nem azért issza az ember hogy becsípjen hanem hogy fölmelegedjen.) A grogot meg még nem próbáltam. (De kipróbálnám, főleg télen vagy hideg időben. Persze nem úgy hogy magamnak csinálom, hanem ha megkínálnak vagy veszek valami nyilvános helyen, pl. vásárban mint a forralt bort.)

2023. márc. 24. 05:53
 4/7 anonim ***** válasza:
37%
A szaké nem rizsbor, hanem rizspálinka !
2023. márc. 25. 22:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim válasza:
Azaz azaz azaz
2023. márc. 26. 00:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 anonim ***** válasza:

4


Még csak az sem..

[link]

2023. márc. 26. 00:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:
Most tényleg a megnevezésen kell vitatkozni? Na mindegy, úgy látom hogy a kérdésem fő témája elveszett (azaz hogy kinek mi a véleménye a szakéról).
2023. márc. 27. 06:55

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!