Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Csináltatok már házilag cider-t?

Csináltatok már házilag cider-t?

Figyelt kérdés

Még gyerekként rémlik egy jelenet a Columbo című filmből, ahol fiatal katonák csináltak sutyiban valamilyen alkoholos italt, valószínűleg cidert, és mindig ki kellett tenniük az ablakba (valamiért volt is jelentősége az ügy során, ezért maradt meg az emlékeimben), és érdekelne hogy lehet-e házilag csinálni


Van erre valamilyen recept, és hogy mire kell vigyázni?

Ne terjedjen el valamilyen rossz baktérium benne, vagy metil-alkohol?



2022. nov. 25. 15:05
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Ja, csináltunk de mi külföldön élünk. Itt a cider nagyon elterjedt, a Wilkoban lehet kapni házi szetteket, sörhöz, borhoz, stouthoz, ciderhez. Ezt gondolom online is megkapod, csak keress arra rá, hogy home brewing kit.



Olcsó dobozos almalével kezdtem, abba cukor, egy kis fahéj, vanília kaparék, meg az élesztő. A vanília meg a fahéj opcionális, de sokkal finomabb vele.


De ehhez kelleni fog neked a hordó, a hűtőrendszer is

2022. nov. 25. 16:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
*fűtőrendszer
2022. nov. 25. 16:59
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Ugyanúgy készül, ahogy a fehér bor készül, azzal a különbséggel, hogy az utóerjedés már a palackban történik annak érdekében, hogy szénsavas legyen, de...

Sokkal egyszerűbb és stabilabb az, ha kierjeszted a gyümölcsbort (utóerjedés is végbemegy), majd palackba töltöd és vagy a palackba teszel fél literenként 4-5mg cukrot vagy kiszámolod hány liter lett és annak alapján vízben feloldva az egész mennyiséghez hozzákevered a cukrot, majd ezt palackozod. Lényeg, hogy le tudd zárni a palackot, nem elég dugóval! Csatos sörösüveg vagy sörösüveg és koronazár, vagy pezsgős üveg és pezsgős dugó.

Cider ízlés kérdése, hogy ízlik vagy sem, azonban vitathatatlan, hogy egy másodosztályú dolog a pezsgővel szemben. Gyümölcsbor ízlik vagy sem, ízlés kérdése, azonban vitathatatlan, hogy egy másodosztályú dolog szemben a borral (a szőlőből készült borral).


Erjesztésre oda kell figyelni. Csak egészséges gyümölcsből készítheted. A gyümölcsöt meg kell mosni és alaposan pépesíteni kell, majd ki kell nyerni (préselni) a levét. Ha ezt nem tudod megfelelően megtenni, akkor vásárolj préselt gyümölcslevet, ne a "boltit", hanem amit bag in box tasakokban árulnak, jellemzően piacokon. (ezek nincsenek tartósítva)


A kapott levet egy fertőtlenített, zárható erjesztőedénybe teszed, amiben kotyogó biztosítja majd, hogy abban túlnyomás ne keletkezzen. Az erjedést el kell tudni indítani, élesztővel. Vannak kimondottan cider élesztők, de ha ahhoz nem jutsz hozzá, akkor jobb híján borélesztő megteszi. (a sütőélesztő nem!)

Rászórod az élesztőt a gyümölcslé tetejére az edényben, majd lezárod az edényt és hagyod kierjedni. Akkor erjedt ki, ha már a kotyogó egyáltalán nem kotyog. Ha azt szeretnéd, hogy édes legyen, akkor édesítőszerrel tudod édesre csinálni, mivel a cukor az kierjed. Édesítőszerből a steviat ajánlom, de k....ra óvatosan kell vele bánni, mert nagyon gejl, ha túltolod és könnyű túltolni. Ha nem használsz édesítőszert, akkor egy száraz cidered lesz! Alaposan elmosott üvegekbe töltöd, ahogy írtam teszel rá cukrot és lezárod. Ezután hagyod állni szobahőmérsékleten 2-3 hétig legalább. Majd én javaslom, hogy tedd hidegre legalább 2 hétig, de ha elhagyod ezt, az nem tragédia.


Van egy lényegesen egyszerűbb módja a ciderkészítésnek. Lehet vásárolni cider sűrítményt, az erjesztése ugyanígy működik, ahogy leírtam és a palackozás is, elsősorban külalakra lesz szebb, másodsorban ha először készítesz cidert, jó eséllyel ízre is jobb lesz ez, mint ami elsőre sikerülne gyümölcsléből.

[link]

[link]


Ezeket a sűrítményeket fel kell hígítani, rá van írva, mit kell velük csinálni, nem lehet elrontani!

[link]

Ezzel eltudod kezdeni a történetet, kapsz kb. mindent, erjesztőedényt, koronazáró, kupakok, tisztítóeszközök stb.

Egy valami hiányzik belőle, a palackozószár, ugyanitt találsz azt is, javaslom, hogy vegyél, könnyebb vele az üvegeket megtölteni.

Sörösüveget bármelyik boltban kapsz üreset, bemész és azt mondod szeretnél két láda üres üveget, kifizeted, a rekesz betétdíját is és viheted. Egy probléma van csak ezzel, hogy a sörös az fél literes üveg, cidernek meg a 3 decis jobban áll, de a 3 decis üvegek meg nem visszaváltósok. Ez van! Nekem is úgy jött össze apránként két ládányi 3 decis.

2022. nov. 25. 17:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/6 anonim ***** válasza:
*Üvegből hosszú makkos üveget kell venni! Ez fontos, arra tudod rányomni a kupakot! A Soproni pl. ilyen, úgyhogy azt kérj a boltban!
2022. nov. 25. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:
* A cukor mennyiség meg 4-5gramm fél literenként, nem mg... :D
2022. nov. 25. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:

Ejha, köszönöm a tippeket! 😋

Jól hangzanak, mindenképp kipróbálom majd Decemberben, ilyenkor kicsit több időm van kipróbálni egy-két dolgot 😁


(Szerencsére nincs karácsonyi felfordulás se semmi otthon, szóval hely is lesz bőven)

2022. nov. 25. 17:52

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!