Cikkezett alma cefrébe mennyi víz kell?
200l-es hordóban van kb háromnegyedig kimagozott negyedét alma. Darálva sajnos nem volt. Mennyi víz kell alá?
Van aki azt mondja, h el lepje az almát és van, aki azt mondja, h nme kell bele víz. Ti hogyan csináljátok? Tudom, Darálni kellett volna,de tönkrement és nincs kitől kölcsönkérni.
Köszönöm a választ.
Milyen savat tegyek bele, fáj élesztőt mikor?
Mármint ez ment tönkre? [link]
:D Lehet olcsóbb és üzembiztosabb, kell egy normális fúró, és jók is vagyunk.
Az alma kevesebb pálinkát sd le kb 6.5 litert de reszelve.
Tavaly főztem faternak 50 litert.
Kockázva volt le is adott 0.2 litert.
Amíg bírod reszelt le mert hiába dolgozol vele.
Annyi víz kell rá hogy ellepje#,pektinbontó kell bele élesztő nem biztos ilyen melegben.200 kilótóhoz max 4kg cukor.
Köszönöm a válaszokat.
Ez a cefre daráló elég vagány.
Vasárnap magoztam ki a nagyrészét, ma cukrot és a pektin bontót beletettem és némi vizet. Mennyi Élesztő és sáv kellhet bele?
Semmi értelme annak, amit csinálsz, ha elromlott a daráló, akkor azonnal ki kell valamit találni, vagy veszel egy újat/használtat vagy ideiglenesen valami olcsóbb megoldás, mint pl. a késes keverőszár, ahogy azt már más is javasolta. Ha kölcsönkérsz, nem feltétlen cefredaráló után kell érdeklődni, tökéletes a húsdaráló is (sőt jobb), de megteszi akár egy ágaprító is, bár az csak forgácsot készít az almából, azonban még mindig százszor jobb, mint a negyedelt alma, abból nem lesz semmi! Ha rátöltesz vizet, akkor abban úszkálni fognak a negyedelt almák, gumis állaga lesz és egyben marad, ha nem töltesz rá, akkor nincs leveses közeg, nem indul el az erjedés, el fog rohadni az alma, ha közben még nyomkorászod is, össze lehet ugyan pépesíteni idővel, de abból egy nehéz, bűzös párlat lesz maximum, ha lesz belőle valami. Savazni nem lehet így vaktában, hogy 100 gramm aztán annyi még ha ezt tény, hogy savazással foglalkozó cikkek írói itt-ott javasolják is, hogy ha nincs műszer, akkor 100 gramm megteszi. Eleve nem teljességgel kizárt, hogy nem is szükséges savaznod, mérőműszer szükséges ahhoz, hogy ezt megállapítsd.
Nem értem, hogy eddig melyik moziban ültél... ha nem először csinálod, márpedig nem először, hisz volt daráló, ami elbírt romolni, akkor így állsz neki? Felnegyedeled az almát és elkezdesz kérdezősködni mit csinálj vele, ahogy jön az információ, egyik napról a másikra, azt követed...? :D
Cefrézést pár óra alatt le kell zavarni, nem így, hogy másnap meg harmadnap még kezdek valamit, csinálok valamit a cefrével... Pépesítesz, majd pektinbontó, majd ha kell savazol, majd élesztő és élesztőtápanyag. Savazásnak egyébként sokan túl nagy jelentőséget adnak, én soha, semmit sem savazok! Volt, amikor csináltam, aztán rájöttem, hogy 1. enélkül is helyesen erjed le a cefrém, 2. mivel nem tárolom, ezért totál felesleges ez számomra, 3. ha pár hétig áll is a cefrém kierjedt állapotban, ott akkor sem történik probléma, mert hőmérséklet optimális, nálam oxidáció nincs, nem létezik a cefrénél, ugyanis levegőt az nem kap!
Citromsavval bort lehet, de cefrét nem lehet savazni! Borkősav vagy foszforsav!
Víz minden olyan cefrére szükséges, ami nem lédús, ugyanis a pektinbontó lédús közegben bír működni, az erjedés is lédús közegben bír jól lezajlódni. Tapasztalat szerint 100kg gyümölcsön 2kg cukor még jótékony hatást fejt ki a pálinka ízvilágára, illatára. Ha teszel rá cukrot, akkor vízben oldva kell megtenni.
Egyébként ha lédús a közeg, akkor az élesztőt halálosan felesleges felfuttatni, azt a bohózatot is felesleges követni, ami a fajélesztők csomagolására rá van írva, semmi egyebet nem kell tenni az élesztővel, mint egyenletesen rászórni a hordóban a cefrére/mustra, hisz az egy lédús, cukros közegbe érkezik, felfut az élesztő ott, a cefrén/muston. Így eljárva is hozzávetőlegesen 1 óra múlva elindul az erjedés, a 2. órában már zajos erjedés tapasztalható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!