Az alkoholmentes sörnél miért nézik a boltban, hogy 18 éves vagyok-e?
Alkoholosnál értem az okát, nem is vitatom, csak a mentesnél furcsállom. Önkiszolgáló kasszánál emiatt kell kasszásra várni, holott ha gyermekem lenne és megkívánná, adnék belőle úgy is (csak menteset)
Olyan, mint ha metchboxra is jogosítvány kellene :)
Mert a bürokratív szabályozások arra valók, hogy az ostoba ember ne a józan eszét használja, hanem a Julcsi által előírtak szerint járjon el, akkor is, ha van értelme az adott előírásnak, meg akkor is, ha nincs.
Hazánkban pedig az önálló gondolkodás enyhén szólva sem közkeletű...
Nem én találtam ki a szabályt.
Járművezetésnél ha jól tudom büntetnek ha 0% fölött van. Szóval nem "fér bele" elméletben. A gyakorlatban meg simán, ugyanúgy ahogy simán vehet alkoholt kiskorú is, max nem az első boltban.
"Sok mentes nem 1000% mentes"
Minden alkoholmentes sör megfelel az alkoholmentes élelmiszerek szabályainak, ugtanis mindegyikben max. 0,5% alkohol lehet, szóval egyáltalán nem ez az oka. (Most hogy más okból szabályos-e visszatartani a <0,5% sört, vagy csak egyes boltok illegális önkényeskedése, ami ellen senki nem fog fellépni, azt nem tudom.) Sok más erjesztett élelmiszerben (főleg kelttésztában) lehet "jelentősebb" 0,5% alatti alkoholtartalom, vagy mondjuk az alkoholos desszertekben, amiket szintén ki lehet adni 18 alatt.
"Járművezetésnél ha jól tudom büntetnek ha 0% fölött van"
Nem, van egy méréshatár, amit alatt az eredmény "nem értelmezhető" (ti. nem bizonyítja, hogy fogyasztottál alkoholt), ezt alkoholmentes (0,5% alatti) sörrel igen nehéz elérni, átlagban kb. 2 deci rendes 5%-os sör kell hozzá.
"mindegyikben max. 0,5% alkohol lehet"
Igen, és a 0,5 nagyobb mint a 0. Igyanezt írtam én is.
Auchan önkiszolgáló kasszája a HopTop Baklavás sörért nem szólt múltkor, se a borzselé miatt. Pedig mind a kettőben van alkohol. Azért ez számomra érdekes.
Az alkoholmentes söröknél van amire nem jelez, van amire meg igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!