Bontatlan üveges sörök felrázódtak az út során. Ennyivel kevesebb szénsav lesz bennük kibontáskor?
Nem ma tervezem megbontani, majd nyár vége felé, addig van még söröm.
Ez a kis felrázódás/habosodás okoz bennük valamilyen élvezeti érték csökkenést?
Teljesen mindegy, hogy igen vagy nem, máshogy nem tudom hazahozni őket, pusztán a kíváncsiság vezérel.
5-ös személyeskedést nem kértem, még egy ilyen, és jelentelek! Normális válaszod nincs, csak puffogni tudsz, nem vagy hasznos tagja az oldalnak.
Nyilván nem megy át a kupakon, de nem hinném, hogy visszaalakul buborékká és elvegyül a folyadékban újra. A sör és a kupak között megreked, és nyitáskor azonnal távozik. Én ezt gondolom, aztán persze lehet hogy nem így van.
Épp ez az, tudom, hogy gyártják, szállítják, stb. és közben végig rázkódik.
A kérdésem mindössze elméleti, mert nem tudom, és nem is akarom ezt befolyásolni, csak érdekelne a folyamat elméleti része.
Tegyük fel, hogy a sör erjedése során elér x % szénsavat, és palackozzák. Legyen ez jelen esetben az optimális 100%.
Mire a boltba kerül, 90% lesz. Mire az otthonokba eljut, 88%.
Az “elveszett” szénsav (már ha létezik ilyen), a 12% szerintem nyitáskor távozik, mivel a folyadék már nem tartalmazza (rázkódások, pakolás, stb).
Vagy van olyan magyarázat rá, hogy mivel zárt, nincsen elveszett szénsav, hiába habzik, majd leülepszik, hanem a 100% marad meg a folyadékban?
A kérdés egyszerű, de látom sokan nem értik még most sem.
És újra jelezném, hogy számomra mindegy, hogy elvész-e egy elenyésző része, vagy sem, maga a fizikai/kémia része érdekel.
Annyi fix, hogy idővel egy bontatlan palackból/flakonból is távozik lassan a szénsav.
Saját tapasztalat: lejárat előtti pepsi kibontva alig pezsgett. Az új meg habzik orrba-szájba, alig lehet kitölteni pár decit.
Pultos vagyok.
Nem, amíg zárt rendszerben van a szénsav, addig nem szabadna neki lelapulni.
Kivéve ha sz@r a hűtő és megkapta a fagy, vagy hibás a kupak.
Olyan tud lenni, sörnél, hogy a pohár alján lévő irdalás koszos, vagy meleg a pohár, és emiatt lapos az ital.
Ha nagyon áll a bál (mint pl ma este volt 😂), akkor a mosogatógépből kijött poharakat hideg vízzel öblögetjük.
Ha meg a pohár dzsuvás, akkor pohár resztorátor cuccal vannak átmosva, ez leszedi a sör által hagyott patinát.
A csapoláshoz hasonlóan sréhen tartsd a poharat, és úgy csorgatod bele a sört, ha dobozos, ha üveges.
Így még a frissen berámolt üvegeket is ki lehet tölteni.
Ha nagyon habzik pl a csapolt kóla, akkor a bárkanál szárára kell rátölteni, úgy nem pezseg túl.
Csapolt sörnél általában akkor szokott nagyon pezsegni ha épp csak kicserélem a hordót, de itt csak beadjuk a felhabzott maradékot a konyhának, a panírba keverik bele.
Kieg: az a sör, amiből elillan a szénsav, általában meg is buggyan, élesző íze lesz.
Néha ha nagyon felrázod, vagy pl kiesik a hűtőből, akkor ki tudja lökni a kupakot, de amúgy zárt rendszer, nem szabadna neki tovább érni.
A szénsav az érési folyamat terméke, nem csak úgy belenyomják.
Ha levegő vagy extrém hőhatás éri, akkor dolgozik tovább az élesztő, és melegben általában élesztő íze lesz, túl hidegben meg végleg lelapul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!