Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » 20 éves házipálinka okozhat...

20 éves házipálinka okozhat vakságot?

Figyelt kérdés
Még nagyapám nagyon régi páleszéből találtunk pár üveggel, de félek az ilyen házi dolgokba beleinni, mert kémia órán évekkel ezelőtt volt valami arról hogy vakságot okozhatnak a házi italok
2022. ápr. 8. 10:30
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Ez attól függ, mennyit iszol belőle.
2022. ápr. 8. 13:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/19 anonim ***** válasza:
36%
Nem innék belőle. 20.év az rengeteg, kitudja milyen reakciók mentek végbe addig.
2022. ápr. 8. 14:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/19 A kérdező kommentje:
Szóval lehet probléma belőle?
2022. ápr. 8. 14:40
 14/19 anonim ***** válasza:
9%
Lehet igen. Húsz év az rengeteg. Még ha 2-3 évről lenne szó, de így? Nem lehet tudni, milyen bomlástermék, alkohol reakció, kölcsönhatás ment végbe. Kémiai, biológiai stb.
2022. ápr. 8. 15:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/19 anonim ***** válasza:
88%

Nem okozhat vakságot. Az alszesz főzés előpárlatában van metilalkohol, de azt mindig kidobják az értelmes pálinkafőzők. Ez egy alapdogma a pálinkafőzésben, mint a matekban azt 1+1=2.

Persze főleg régebben még ennyire sem értettek a pálinkafőzéshez és belement az előpárlat magába a pálinkába, így került metil alkohol is bele. Persze akkora mennyiségben nem hogy vakságot okozhasson.

A direktermős borokban is sok metil alkohol van.

Sőt a gyümölcsökben is van, csak az emberi test lebontja. Nyilván az okoz vakságot ami tiszta metil-alkohol van benne, gyümölcsből főzött pálinkából lehetetlen létrehozni ilyet.

2022. ápr. 8. 21:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/19 Phoney ***** válasza:
96%

ma 21:39

Ez az „alapdogma” egy százéves áltudományos hülyeség (amit nyilván fotelben talált ki valami laikus a két vegyület forráspontja alapján); a szakmában már 160+ éve felfedezett tény, hogy a metanolt egyszerű lepárlással nem lehet elválasztani, azaz nem az előpárlatban van, nem a metanol miatt vesznek el előpárlatot. Ezt bármilyen épkézláb szeszfőző szakirodalomban el lehet olvasni.


A direkttermő szőlők borában sincs különösen sok metanol, egy teljesen szabályos pálinkában legálisan is jóval több lehet (alkoholfokra vetítve is), mint amit egy direkttermő mustja produkálni tud. Nem is ezért tiltották be őket Európában, csak annak idején ezzel lehetett eladni a tilalmat, aztán ez a hülyeség is ugyanúgy beragadt, mint alig korábban a "mérgező abszint".


[link]

2022. ápr. 8. 22:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

12


A tömény italok nem romlanak meg...Nem ,hogy 20 de 1000 év alatt sem.

Van olyan amelyikre rá is van írva,hogy "minőségét korlátlan ideig megőrzi".

2022. ápr. 9. 09:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/19 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Sok marhaságot lehet itt olvasni de viszi a prímet hogy 20 év alatt megromlik a pálinka. Na mindegy.
2022. ápr. 9. 20:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/19 anonim ***** válasza:
Nem
2023. jan. 11. 20:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!